Nieuwe milieubaas gelooft niet in het ‘kooldioxidesprookje’

EPA-baas Scott Pruitt

EPA-baas Scott Pruitt

Scott Pruitt, de nieuwe baas van Amerikaanse milieuautoriteit EPA, gelooft niet dat kooldioxide een wezenlijke rol speelt in de aardopwarming. Pruitt is onlangs door Donald Trump, zelf een ‘klimaatontkenner’, benoemd tot de nieuwe chef van de EPA. Hij zei dat gister tegen een verslaggever van NBC News.

“Het gaat erom de menselijke invloed op het klimaat precies te meten. Dat is een grote uitdaging. De schattingen over die invloed lopen aanzienlijk uiteen. Ik geloof daarom niet dat kooldioxide een belangrijke veroorzaker is van de aardopwarming die we nu meemaken”, zei Pruitt. De nieuwe EPA-baas is vanwege zijn nauwe banden met de olie- en gasindustrie in de VS zeer omstreden.
Pruitt stelt zich met zijn uitspraak lijnrecht tegenover de heersende mening onder klimaatwetenschappers. Volgens die communis opinio is de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen door de mens de belangrijkste oorzaak van de aardopwarming. Op die mening is ook het klimaatakkoord gebaseerd dat tussen vrijwel alle landen in de wereld eind 2015 in Parijs is gesloten.

Slecht akkoord

In het vraaggesprek met NBC News noemde Pruitt het Parijser klimaatakkoord een slechte overeenkomst. Hij uitte ook kritiek op Obama, die het akkoord zou hebben geratificeerd zonder toestemming van het parlement. Hij wilde zich overigens niet uitspreken over de vraag of Amerika het akkoord gaat opzeggen.
Voor zijn aantreden als EPA-chef had Pruitt als hoofdaanklager van de Amerikaanse staat Oklahoma veel kritiek op de EPA, omdat die het woord wetenschappelijk uit zijn woordenboek zou hebben gestreept.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.