Zonnepanelen bij nieuwe huizen in Californië

Zonnepannen van Elon Musk

Zonnepannen van het bedrijf van Elon Musk, dat ook opslagsystemen aanbiedt

De Amerikaanse staat Californië zal vanaf 2020 zonnepanelen op  nieuwe huizen verplicht stellen. Het nieuw bouwvoorschrift is met algemene (vijf) stemmen door de energiecommissie van de staat goedgekeurd. De maatregel moet de broeikasgasuitstoot sterk terugdringen. Overigens moet de maatregel nog worden goedgekeurd door de bouwcommissie van de staat, maar die volgt meestal de aanbevelingen van de energiecommissie.

Het verplichte zonnecelvermogen zal niet voldoende zijn om de (meeste) huizen ‘energieonafhankelijk’ te maken. Californië is met zijn 40 miljoen inwoners de volkrijkste staat van de VS. Meer duurzame energie is voor die staat belangrijk. De maatregel heeft, niet vreemd, de steun van de bouw en zonnecelindustrie, maar ook van de elektriciteitsbedrijven.
Toch was niet iedereen blij. De leider van de Californische Republikeinen betoogde dat veel Californische burgers die zonne-energie niet kunnen betalen en dat de staat te duur wordt om in te leve.
Naar schatting zullen er in 2020 117 000 nieuwe eensgezinshuizen en 40 000 appartementen worden gebouw. Californië is al nr. 1 in de VS als het gaat ‘energieonafhankelijke’ huizen (of eigenlijk netto-nulhuizen), woningen die net zo veel energie produceren als verbruiken. Ook op het vlak van de elektrische auto’s staan de Californiërs vooraan.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.