Programma zou Turing-test gehaald hebben

Geslaagd voor de TuringtestEen computer-programma met de naam Eugene Goostman van een Russische en een Oekraïense programmeur zou geslaagd zijn voor de zogeheten Turing-test. De proef was georganiseerd door de Engelse universiteit van Reading. Een programma dat de Turing-test haalt heeft tenminste 30% van de proefpersonen doen denken dat ze met een mens te maken hebben. Het zou de eerste  keer zijn dat een progamma dat stempel heeft gekregen.

De Turing-test is nu zo’n 60 jaar oud. In een ‘gesprekje’ van vijf minuten moeten de proefpersonen beoordelen of ze met een mens of een machine te maken hebben. In deze test bleek dat 33% van de beoordelaars het programma voor, zoals de bedoeling was van de makers, een 13-jarige Oekraïense jongen aanzagen. Er waren ook andere KI-programma’s in de strijd (KI is in dit geval kunstmatige intelligentie)  zoals Cleverbot, Elbot en Ultra Hal. Het programma is gemaakt door de Rus Vladimir Veselov  en de Oekraïner Evgeni Demtsjenko.
“Sommigen zeggen dat de test al succesvol is afgelegd”, zegt organisator Kevin Warwick van de universiteit van Reading. Warwick stelt dat deze test volgens alle regelen der kunst is afgenomen en dat er geen beperkingen waren aan de vragen. “Een echte test stelt die vragen niet van tevoren vast. Daarom zeggen we dat de Turing-test zaterdag voor het eerst is gehaald.”

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.