Mobiele bellers vaker stevige drinkers en rokers dan vaste

Mobiel bellenHet lijkt op nieuws uit de categorie maffe berichten: mensen zonder een vaste telefoonverbinding zijn vaker stevige innemers en rokers dan mensen met. Dat zou een onderzoek van het Amerikaanse instituut voor ziektebeheersing CDC hebben uitgewezen. De resultaten vormen een onderdeel van een nationaal gezondheidsonderzoek van het CDC. Mobiele bellers zijn minder geneigd mee te doen aan (telefonisch) bevolkingsonderzoek en daar moeten onderzoekers rekening mee houden.

Bijna 40% van de volwassen Amerikanen heeft niet de beschikking over een vaste lijn (met kinderen meegerekend wordt dat cijfer 47,1%). Dat cijfer is vrij sterk afhankelijk van de financiële status en de afkomst van de Amerikaan. Zo heeft 56% van de armere Amerikanen geen vaste telefoon tegen 36% van de rijkere Amerikanen. Amerikanen van latijnse oorsprong hebben vaker geen vaste telefoon dan gemiddeld.

Opmerkelijk is dat mobiele bellers minder geneigd zijn aan telefonisch onderzoek mee te doen dan de vaste bellers en dat is het interessante voor gezondheidsonderzoekers: dat maakt nogal wat uit. Onderzoek heeft aannemelijk gemaakt dat er duidelijke verschillen zijn in de gezondheidstoestand tussen vaste en mobiele bellers. Zo halen mobiele bellers duidelijk minder vaak hun griepprik dan vaste en zijn die ook minder gauw geneigd over de financiële drempels van het gebruik van het zorgsysteem te stappen (klinkt logisch als mobiele bellers vaker krap bij kas zitten dan vaste). Ook zijn mobiele bellers vaker stevige drinkers en rokers dan vaste.
Die uitkomsten blijven geldig als gecorrigeerd worden voor leeftijd, inkomen en vermogen. “Dat doet vermoeden dat er iets is met deze mensen, waardoor ze deze ongezonde leefwijze aannemen”, zegt onderzoeker Stephen Blumberg. Hij wil daarmee niet gezegd hebben dat het geheel overgaan op mobiel riskant gedrag is. Het onderzoeksresultaat onderstreept vooral hoe belangrijk het is om alle groepen te bereiken als men gezondheids- of ander bevolkingsonderzoek doet, waarbij de telefoon een belangrijk communicatiemiddel is. Daarbij moet nog in ogenschouw worden genomen dat huishoudens die nog wel over een vaste telefoon beschikken, die nauwelijks nog gebruiken. Daar zal volgens Blumberg rekening mee gehouden moeten worden, anders kunnen bevolkingsonderzoeken die gebruik maken van de telefoon er behoorlijk naast zitten.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.