Rus geeft Watson Nobelmedaille terug

NobelmedailleKennelijk had Nobelprijswinnaar James Watson geld nodig, want hij bood de fysieke blijk van de prijs te koop aan. Dat leverde hem zo’n € 3,7 miljoen op. Nu blijkt de koper een rijke Rus te zijn, Alitsjer Oesmanov.  Hij is van plan de Nobelmedaille aan Watson terug te geven en wil dat het geld wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.
Oesmanov schijnt de rijkste man van Rusland te zijn. Watson won zijn medaille voor de ontdekking van de helixstructuur van DNA. Hij kreeg de prijs samen met Francis Crick en Maurice Wilkins. Oesmanov, die volgens het Amerikaanse blad Forbes goed is voor een kleine € 20 miljard, stelde dat de medaille bij de rechtmatige eigenaar hoort en dat het geld voor onderzoek is. “Voor mij is het onverteerbaar dat een uitstekende wetenschapper zich gedwongen ziet zijn terecht gewonnen medaille te verkopen. James Watson is een van de grootste biologen in de geschiedenis der mensheid.”
Watson zou de medaille hebben laten veilen ten bate van het beroemde Cold Spring Harbor-lab in Long Island, waar hij als ‘kanselier’ werd weggestuurd nadat hij had gezegd dat negers minder intelligent zouden zijn dan blanken. Hij overwoog overigens ook voor het geld een schilderij van Hockney te kopen. Overigens leunde het werk van Watson c.s. op de kristallografische opnames van Rosalind Franklin, die in 1958 overleed, vier jaar voor de prijs werd uitgereikt. Nobelprijzen worden niet posthuum verleend. Al eerder verkocht de familie van Crick de Nobelmedaille. Hij overleed in 2004.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.