Mens verantwoordelijk voor sterfte kwart landdieren

Witstaarthert grootste slachtoffer van de mens

Grootste slachtoffer van de mens is nota bene Bambi (ook bekend als het witstaarthert). Dan hebben we het alleen maar over de gewervelden in de natuur en niet over varkens, kippen, runderen en andere ‘huisdieren’ (afb: ESGF)

De mens, en vooral veel mensen, heeft een verwoestende uitwerking op zijn eigen leefomgeving. Of die diersoort verantwoordelijk is voor de sterke achteruitgang van de insectenstand is nog geen uitgemaakte zaak, maar onderzoekers in de VS hebben becijferd dat de mens verantwoordelijk is voor de sterfte van meer dan een kwart van de (gewervelde) landdieren. En dan hebben we ook het klimaat nog waarvan we met zijn allen een potje van hebben gemaakt…
De onderzoekers van het instituut voor milieu en bosbouw ESF in Syracuse (VS) baseren hun uitspraken op een analyse van zo’n 1100 eerder gepubliceerde studies. Op basis daarvan kwamen ze tot de conclusie dat de mens direct verantwoordelijk is voor de dood van 28% van de gewervelden.
“We weten allemaal dat de mens een grote invloed heeft op de natuur”, zegt onderzoeker Jerrold Belant. “Wij mensen vormen slechts een van de 35 000 gewervelde landdieren en zijn toch verantwoordelijk voor de dood van 28% van die

andere soorten. Dat geeft aan hoe groot dat effect is. Dan hebben we het alleen over de directe oorzaken. Als je zaken als verstedelijking en andere veranderingen van landgebruik meerekent waarbij hun leefgebied wordt verkleind, dan wordt duidelijk dat de mens een onevenredig grote invloed heeft op de andere gewervelde dieren.”
We praten dan over zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën die zijn doodgegaan in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Oceanië tussen 1970 en 2018. Al die gewervelden waren gemerkt als onderdeel van onderzoekprojecten. De onderzoekers bekeken sterfgegevens van ruim 120 000 dieren van ruim 300 verschillende soorten. Zo’n 42 000 daarvan waren slachtoffer van de mens. 72% stierf op een natuurlijke manier. Meer dan de helft werd opgegeten (55%).

Grotere dieren

Medeonderzoeker Jacob Hill stelt dat de menselijke invloed niet gelijk verdeeld was over de diersoorten. “Grotere dieren hadden meer kans door menselijk toedoen te sterven dan kleinere, volwassen dieren meer dan jongen.” De wetenschappers wijzen er op dat driekwart van het landoppervlak van de aarde is beïnvloed door menselijke activiteit in een periode waarin steeds meer diersoorten uitsterven of met uitsterving bedreigd worden.
Belant: “Dit is een alarmboodschap. Kijk naar ontbossing, het bleken van de koralen en de stijging van de zeetemperatuur. Dit is weer een voorbeeld die we aan de lijst kunnen toevoegen, een voorbeeld van het effect dat we op de natuur hebben.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.