Vermindering ijsmassa Zuidpool in beeld gebracht

Ontwikkeling ijsmassa Zuidpool

De ontwikkeling van de ijsmassa op de hele Zuidpool.

De ijsmassa op de Zuidpool is hier en daar tot 5 km dik, maar de laatste jaren heeft Antarctica, mede door de aardopwarming, veel ijs verloren. Onderzoekers van de TU van Dresden hebben dat verlies nu in beeld gebracht, waarop je kunt zien dat op sommige plaatsen het ijs zelfs aangroeide. De gemiddelde daling sedert 2002 is 100 000 000 000 ton per jaar. Op bijgaand plaatje zie je de ontwikkeling van heel Antartica.
Voor hun animatie gebruikten de onderzoekers de gegevens van de Duits/Amerikaanse satellietmissie Grace. Daarbij wordt aan de hand van plaatselijke veranderingen in zwaartekracht het verlies of de aanwas van massa bepaald in verschillende gebieden. Die gegevens zijn nu beschikbaar voor het grote publiek. Ook ontwikkelden ze een interactief portaal, dat ook toegankelijk is voor het publiek.
Tussen 2002 tot begin 2016 nam de ijsmassa op de Zuidpool af met een gemiddelde van 100 gigaton per jaar oftewel 100 km3 water. Verdeeld over Duitsland zou dat een plas opleveren met een diepte van 28 cm. En dat elk jaar. Op oceaanniveau praten we dan over 0,27 mm stijging van de zeespiegel, overeenkomend met 9% van de totale zeespiegelstijging

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.