Vogels verorberen jaarlijks 500 miljoen ton insecten

Insecten

Insecten zijn vogelvoer en niet per definitie schadelijk

Vogels verorberen jaarlijks tussen de 400 en 500 miljoen ton insecten, heeft Martin Nyffeler van de universiteit van Bazel becijferd. Dat lijkt slecht nieuws nu het aantal insecten achteruit rent, althans hier in West-Europa, maar Nyffeler kijkt vooral naar voor de mens schadelijke kant van insecten.

Nyffeler en medeonderzoekers haalden hun cijfers uit ruim honderd studies naar het eetpatroon van insectenetende vogels. Met de geschatte 400 tot 500 miljoen ton zouden ze aan de voorzichtige kant zijn gebleven. Nyffeler: “De wereldpopulatie van insecteneters consumeert per jaar net zoveel energie als New York. Ze halen die energie uit de vangst van miljarden in potentie schadelijke insecten en andere geleedpotigen.”
Bosvogels zouden goed zijn voor driekwart van de consumptie. Een kwart zou worden geconsumeerd door vogels op toendra’s, savannes, bouwland e.d. Vogels jagen vooral op insecten in het broedseizoen als eiwitrijk voer voor hun jongen.
Tezamen zijn de vliegende insecteneters goed voor driemiljoen ton biomassa. Dat lage getal zou kunnen worden verklaard door het lage productierendement van vogels. Ademhaling kost vogels ontzettend veel energie waardoor maar een paar procent overblijft voor de omzetting in biomassa. Volgens de onderzoekers onderstrepen de getallen de grote waarde van insectenetende vogels bij het ‘in bedwang’ houden van schadelijke insecten, met name in bosgebieden.

Spinnen

Uit een onderzoek van Nyffeler uit 2017 bleek dat spinnen jaarlijks tussen de 400 en 800 miljoen ton insecten verorberen. Ook andere insecteneters zoals vleermuizen, primaten, salamanders en egels spelen een rol bij het in de hand houden van schadelijke (en niet schadelijke voeg ik daar aan toe) insectenpopulaties.
Nyffeler: “Vogels worden in hun bestaan bedreigd door zaken als ontbossing, landbouwintensifering, bestrijdingsmidddelen, katten, botsingen met menselijke constructies, lichtvervuiling en klimaatverandering. Als die problemen niet snel worden opgelost moeten we vrezen dat een vitaal ecosysteem verloren zal gaan dat ons diensten bewijst in het onderdrukken van insectenplagen.” Dat lijkt me wel een erg eenzijdige kijk op insecten. Bijen zijn ook insecten en hoe zit het met die sterke achteruitgang van insecten in West-Europa?

Bron: Daily Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.