Aardopwarming ietwat vertraagd door ban op drijfgassen

drijfgasDe aarde warmt op, alleen nu even niet. De aarde zou nog iets warmer zijn geworden (0,1°C) als in de jaren ’80 de cfk’s (de drijfgassen chloorfluorkoolwaterstoffen) niet in de ban waren gedaan, is een conclusie van onderzoekers van de nationale universiteit van Mexico-Stad. De onderzoekers rond Fransisco Estrada onderzochten de emissies van alle broeikasgassen (naast kooldioxide ook methaan en cfk’s) in de, ruim genomen, 20ste eeuw (1880 tot 2010). In een eerdere studie werd de temperatuurstijging in de 20ste eeuw op 0,8°C geschat.

De chloorfluorkoolwaterstoffen zijn vooral bekend door hun destructieve uitwerking op de ozonlaag. Die laag beschermt het leven op aarde tegen een overmaat aan uv-straling. Het gat in de ozonlaag, vooral op het zuidelijk halfrond, is er nog steeds, maar schijnt kleiner te worden. Volgens de onderzoekers is de pauze in de stijging sedert eind jaren ’90 een gevolg van de cfk-ban. Die ‘pauze’ in de temperatuurstijging heeft een wild debat ontketent onder de aanhangers en tegenstanders van de het idee dat de mens voor een belangrijk deel schuld is aan de aardopwarming.
Fransisco Estrada en zijn medewerkers vonden dat gedurende de Depressie in de jaren ’30 en tijdens beide wereldoorlogen, de temperatuur van de aarde ook stabiel bleef. Cfk’s hebben een aanzienlijk grotere broeikaswerking dan kooldioxide (zo’n 10 000 maal).
De BBC laat twee plaatselijke geleerden, Felix Pretis en Myles Allen, zeggen dat de cfk-ban niet het hele verschil kan uitmaken.

Bronnen: Science, BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.