Fietsen niet slecht voor seks en plassen bij mannen

Lange NederlandersVolgens een onderzoek zou fietsen niet slecht zijn voor de seks en voor de ontwatering bij mannen. Of althans, de onderzoekers van, onder meer, de universiteit van Californië in San Francisco  stellen dat de voordelen voor de gezondheid van fietsen verre opwegen tegen de risico’s voor de seksuele en plasgezondheid.

Volgens uroloog Benjamin Breyer zou dit het grootste onderzoek op dit terrein zijn, gebaseerd op vragenlijsten. “We denken dat de uitkomsten een grote opsteker zijn voor fietsters. Fietsen is geweldig goed voor hart- en bloedvaten en heeft weinig effect op de gewrichten. We geloven dat de voordelen de mogelijke risico’s ver in de schaduw stellen.”

Er is onderzoek geweest dat leek te wijzen op een negatief effect van fietsen op de mogelijkheid erecties te krijgen. Dat zou het gevolg zijn van voortdurende druk op de bilnaad en kleine verwondinkjes tijdens het fietsen. Deze studies zouden echter te kleinschalig geweest zijn en methodologisch niet in orde. Het huidige onderzoek is dat uiteraard wel, stellen de onderzoekers.
Bijna 3000 fietsers, ruim 500 zwemmers en zo’n 800 lopers deden er aan mee en vulden vragenlijsten in. Kennelijk wilden de onderzoekers weten of de druk op de bilnaad, in deftig Latijn perineum, de boosdoener zou kunnen zijn.

Zadel

Het contact tussen bilnaad, zeg maar het gebiedje tussen de bilspleet en de balzak, zou voor problemen kunnen zorgen voor de urinewegen en het seksueel functioneren. Daarom werd gevraagd welk type zadel de fietsers gebruikten, hoe vaak ze fietsten en zelfs over de wegen waarop ze fietsten en nog zo wat.
De fietsers werden verdeeld in een groep fanatiekelingen die meer dan twee jaar meer dan drie keer per week fietsen, gemiddeld meer dan 40 km per dag en de flierefluiters. Niet-fietsende sporters waren dan de zwemmers en hardlopers die wel sportten, maar een sport beoefenen waarbij hun bilnaad niet wordt samengedrukt.

De seksuele en plasgezondheid van de sporters bleek vergelijkbaar, hoewel fietsers toch wel wat meer met plasproblemen te maken hadden. Het is grappig dat de fanatieke fietsers seksueel beter scoorden dan de flierefluitende fietsers. De soort fiets of de wegen waarop de fietsers reden bleek niet van belang. Fietsers zouden zo’n 20% van de fietstijd op de pedalen gaan staan. Dat voorkomt een slapende zak. Het verlagen van de stuurhoogte ten opzichte van het zadel bleek problemen te geven: meer slapende zakken of zadelpijn. Afijn, dit zijn ook geen argumenten meer om niet vaker op de fiets te gaan zitten.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.