Oregano-bestanddeel goed tegen norovirus

norovirus

Een eiwitmantel beschermt het norovirus, maar carvacrol, te vinden in oregano, verwoest die bescherming.

Het norovirus, vaak opgedaan via het voedsel, zorgt vooral in de winter voor buikloop en overgeven. In Nederland worden zo’n 800 000 mensen er jaarlijks ziek van. Nu schijnt het oregano-bestanddeel carvacrol een adekwate bestrijder van het virus te zijn, zo ontdekte Kelly Bright van de universiteit van Arizona.Het norovirus krijgen mensen binnen via het eten van rauwe schaaldieren of het eten van besmet fruit of groente. Na een dag of vier is de patiënt weer genezen. Het vrius is voor gezonde mensen geen groot probleem, maar wel voor mensen met een verminderde weerstand zoals zieken of ouderen. Daar kan de ziekte zelfs levensbedreigend worden. Kelly Bright: “Carvacrol zou kunnen worden gebruikt voor desinfectie, eventueel in combinatie met antibiotica. We moeten nog wat dingen uitzoeken, maar carvacrol valt het virus op een een unieke manier aan en dat maakt het zo interessant.” Bright denkt dan aan het desinfecteren van de plaatsen waar het eten bereid wordt. Bleekwater is minstens zo effectief en sneller, maar dat heeft weer wat andere nadeeltjes.

Op de een of andere manier schijnt het bijna onmogelijk te zijn om met het menselijk norovirus in het lab te werken. Daarom viel Bright terug op de muizenvariant van het virus, waarvan wordt aangenomen dat dat het meeste lijkt op de menselijke variant en een soortgelijke resistentie voor antibiotica zou hebben.  Het cavacrol – dat ook te vinden is in tijm, rozemarijn, roze peper en marjoraan – verwoest de omhulling om het virus (een eiwitmantel of capside). Dat geeft een antibioticum de gelegenheid het virus te doden. Kennelijk maakt carvacrol de zaak niet op zijn eentje af.

Het grote voordeel van carvacrol boven antibiotica is dat het op de eiwitmantel werkt en het norovirus daar niet resistent tegen kan worden. Verder is het goedje niet gevaarlijk voor ons of de omgeving. Carvacrol binnen krijgen via het eten van een pizza is niet de goede manier. Daarvoor zou je te veel pizza’s moeten eten. In geconcentreerde vorm is het ‘niet te eten’.

Bron: Eurekalert

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.