Hollandse jongen gaat oceaan kuizen van kunststofafval

Kunststofafval uit oceaan geveegd

Troep uit de oceaan

Een Nederlandse stichting, een initiatief van de gesjeesde Delftenaar Boyan Slat , wil eind dit , begin volgend jaar beginnen met proeven de Stille Oceaan te ontdoen van kunststofafval. Daarmee zou hij twee jaar voor liggen op een eerder bekend gemaakt schema. Over geld hoeft Slat zich voorlopig geen zorgen te maken. Vorige maand meldde zijn stichting Ocean Cleanup al zo’n € 20 miljoen te hebben opgehaald.

Slat ziet af van eerdere plannen met enorme, 100 km lange, drijvende armen het kunststofafval te verzamelen. In plaats daarvan wil hij de vervuiling aanpakken met tientallen kleinere systemen die niet aan de oceaanbodem vastzitten maar ronddrijven. Dat zou efficiënter zijn, denkt hij.
Ocean Cleanup kondigde aan dat de eerste proeven met het systeem eind dit jaar zullen worden uitgevoerd voor de West-Amerikaanse kust. De veegarmen zullen daarna in de eerste helft van volgend jaar worden verplaatst naar het grote Pacifische ‘afvaleiland’ tussen Californië en Hawaii. Het ‘eiland’ beslaat een deel van de oceaan waar het afval door diverse stromingen bij elkaar wordt gebracht.
“Bij de schoonmaak werken we met de natuur samen. In plaats van het kunststofafval opzoeken laten we het naar ons toe komen. Dat spaart tijd, geld en energie”, zei de 22-jarige tegen het persbureau Associated Press.
De troep wordt op een punt geconcentreerd en opgevist, waarna het op land zal worden herverwerkt. Dat zou beter gaan als de veegarmen niet aan de ocaanbodem zijn verankerd, maar vastzitten aan drijvende ankers. De vrijdrijvende veegarmen gedragen zich in feite als hun ‘doelwit’ (de kunststoftroep), waardoor die automatische gestuurd worden in de richting waar de meeste rotzooi is, legde Slat uit. “Dat vergroot de doelmatigheid aanzienlijk en kunnen we in vijf jaar de helft van die afval opruimen.”

Kindje

Het opruimsysteem is het kindje van de ondernemende twintiger. Hij werd aangezet tot zijn schoonmaakmissie toen hij als zestienjarige gingen bij Griekenland ging duiken en meer plastic flessen tegenkwam dan vis. Slat maakt furore bij rijke filantropen. Zijn stichting heeft inmiddels al € 20 miljoen opgehaald voor de schoonmaakactie bij, onder meer, Peter Thiel, de medeoprichter van de webbetaaldienst PayPal.

Volgens Nancy Wallace, directeur van het Amerikaanse zeeafvalprogramma zit veel kunststofafval ook dieper onder het oceaanoppervlak, op verschillende dieptes. Dat haalt Slat er niet uit. Toch verwelkomt ze het initiatief omdat het probleem van de oceaanvervuiling daarmee voor het grote publiek zichtbaar is gemaakt. “Hoe meer mensen er weet van hebben, hoe meer zich er druk over zullen maken. Ik hoop dat de volgende stap is dat we onszelf afvragen wat wij kunnen doen. Door begint preventie.”
Slats systeem zal de kleine afvaldeeltjes niet verwijderen, maar voorkomt wel dat de grotere stukken afval vervallen tot kleinere deeltjes. “Natuurlijk halen we nooit elk stukje plastic uit de oceaan, maar het gaat er ons om het grootste deel op te ruimen voor zo min mogelijk geld.”

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.