Chinese Chinezen kijken vaker af dan westers opgeleide

Chinese kinderen + computer

Chinezen leren sociaal (kijken af), westerlingen zoeken het liever zelf uit

In China opgeleide Chinezen kopiëren veel gretiger andermans ideeën dan westerlingen of in het westen opgeleide Chinezen, zo blijkt uit Brits/Chinees onderzoek. Of anders gezegd: Chinese Chinezen, maken veel gebruik van sociaal leren (leren door nadoen) dan westerlingen (Britten) of in Hong Kong of Groot-Brittannië opgeleide Chinezen. De mens is dus niet per se een sociale leerling die oppikt wat anderen voordoen. Dat hangt af van zijn culturele achtergrond. Westerlingen en ‘verwesterste’ Chinezen vinden liever alles zelf uit.

Mensen gelden als leergierige wezens als gewiekste naäpers, maar het blijkt, dus, dat dat nogal uiteenloopt. Chinezen gelden als goede namakers en dat klopt volgens het Brits/Chinese onderzoek. Chinezen besloten twee keer zo vaak een idee van een ander over te nemen dan westerlingen of verwesterste Chinezen.
We doen vaak na. Een groot deel van, ook ons, onderwijs is gebaseerd of ervaringen en vindingen van anderen. Het nadoen moet ons in de genen zijn ingebakken. Dat zit nog volgens dit onderzoek. “Die cumulatieve, culturele evolutie heeft het onze soort mogelijk gemaakt zich snel aan nieuwe omstandigheden aan te passen”, zegt Alex Mesoudi van de universiteit van Durham (GB). Onderzoek in enkele West-Europese landen en de VS wees toch vooral op het tegendeel. Daar proberen mensen eerst zelf een oplossing te bedenken. Dat schijnt de theorie van de mens als kampioen van het sociale leren onderuit te halen. Het Oosten kopieert en het Westen probeert zelf een oplossing te bedenken.

Voor hun studie gebruikten de onderzoekers 70 Britten, Hong Kong-Chinezen en Chinese Chinezen en 70 in Groot-Brittannië levende studenten van Chinese komaf. Die moesten met behulp van de computer een optimale pijlpunt voor de jacht ontwikkelen. Nadat ze dat gedaan hadden kregen ze commentaar op hun werk en ze kregen te horen hoeveel vlees hun ontwerp opleverde, gemeten in calorieën. Ze deden 30 cycli van ontwerp/jacht, een ‘seizoen’, en dan weer drie ‘jachtseizoenen’ lang. Na de eerste jacht konden de proefpersonen kiezen of ze het ontwerp van een ander wilden overnemen, in plaats van aan hun eigen ontwerp te schaven en ze kregen te horen hoeveel dat ontwerp aan calorieën had geschoten.
Deelnemers van de Chao Zhou-universiteit in Guangdong (China) kozen twee keer zo vaak voor overstappen als de Britse proefpersonen. De Hong Kong-Chinezen en de Britten van Chinese afkomst kozen even vaak voor zelf doorpielen als de Britse Britten.  Dat gebeurde niet alleen bij pijlpunten die bovengemiddeld scoorden, maar ook bij gemiddeld scorende pijlpunten. Mesoudi: “Onze resultaten laten zien dat de leerstrategie cultuurafhankelijk is.” Westerlingen zoeken het liever zelf uit. Dat betekent dus dat naäpen niet per se menselijk is. “Dat is niet zo bij mensen en waarschijnlijk ook niet bij dieren.”

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.