Onze hersens denken voor ons (lijkt het)

Functionele mri-opname van hersens

Een f-mri-opname (afb: Wiki Commons)

Je denkt dat je beslissingen neemt op basis van je eigen vrije wil, maar dat is maar de vraag. Het lijkt er op dat je hersens al hebben beslist nog voordat je je daarvan bewust bent, denken hersenonderzoekers op basis van bestudering van ‘hersenplaatjes’.
Het lijkt er op dat hersens al een besluit hebben genomen nog voordat we zelf (?) beslissen. Elf seconden voordat we een besluit (niet?) nemen schijnen de hersens dat al gedaan te hebben. De onderzoekers concluderen dat op basis van f-mri-opnames (functionele mri) van veertien proefpersonen, waarbij gekeken werd naar de hersenactiviteit.
De proefpersonen moesten kiezen uit twee plaatjes: een met verticale groene strepen en een ander met horizontale rode met een maximale bedenktijd van 20 s. Vervolgens moesten ze op een schaal van 1 tot 4 aangeven hoe overtuigd ze van hun keus waren. Daarna konden de onderzoekers op basis van een rekenmodel in combinatie met de vertoonde hersencapaciteit telkens ‘voorspellen’ wat de proefpersoon zou kiezen.
“Bij een keuze tussen twee of meer opties denken dat we te weten wat we denken”, zegt onderzoeker Joel Pearson van de universiteit van South Wales (Aus). “In werkelijkheid zijn er dan al sporen van onbewust denken. Naarmate het beslissingsproces vordert, kiest het brein het “spoor” dat het sterkst is. Met andere woorden, als bestaande hersenactiviteit overeenkomt met een van uw keuzes, zullen je hersens eerder geneigd zijn om voor die optie te kiezen.”

Onwenselijke gedachten

De onderzoekers denken nu ook te weten hoe we op onwenselijke gedachten komen. Pearson: “Ergens aan denken versterkt alleen maar je eigen mening over het onderwerp.” Kortom: onze gedachten versterken zichzelf (door er aan te denken).
Het zijn natuurlijk wel grote conclusies die worden getrokken op basis van een bescheiden opgezet onderzoek (veertien mensen), maar de uitkomstĀ  komt overeen met onderzoek waarbij bewegingen voorspeld werden een paar seconden voor de beweging volgde. Dat zou niet betekenen dat we geen vrije wil hebben, stellen de onderzoekers, maar dat het nemen van beslissingen veel ingewikkelder is dan al of niet op een knop te drukken.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.