Kalkpillen kunnen slecht voor je hart zijn

Kalkpillen

Kalkpillen

Kalk in de vorm van supplementen (pillen) zouden slecht kunnen zijn voor je hart en aderen. Calciumrijk voedsel daarentegen zou gunstig uitwerken, zo concluderen onderzoekers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit op basis van gegevens van 2700 mensen die tien jaar medisch gevolgd zijn. De onderzoekers zeggen er wel bij dat ze een verband hebben gevonden tussen het gebruik van kalkpillen en aderverkalking, maar dat ze geen oorzaak en gevolg hebben bewezen. Ze maken zich wel zorgen over het veelvuldige gebruik van supplementen. Bijn de helft van de Amerikanen slikken die.

“Als het over minerale supplementen gaat, in het bijzonder kalkpillen voor gezonde botten, denken veel Amerikanen dat meer beter is”, zegt onderzoekster Erin Michos. “Ons onderzoek suggereert dat een overmaat aan calcium in de vorm van supplementen slecht voor hart en bloedvaten zouden kunnen zijn.”
De onderzoekers kwamen op hun onderwerp omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat kalk van supplementen niet bij de botten terecht komt, maar ook niet helemaal werd uitgeplast. Dus verdwijnt die kalk ergens in het lichaam. Ook is bekend dat als mensen ouder worden zich kalkaanslag in de aderen vormt, waardoor de bloeddoorstroming wordt gestremd en het risico op een hartaanval groeit.
De onderzoekers bekeken de resultaten van een bevolkingsonderzoek naar aderverkalking, waaraan 6000 mensen meededen. Ze richtten zich op 2742 deelnemers die vragenlijsten over voeding hadden bijgehouden en twee keer in tien jaar een ct-scan hadden gehad. Ook werd hun medicijn- en supplementgebruik bijgehouden (waarschijnlijk door henzelf). De ct-scans werden gebruikt om de staat van de aderverkalking vast te stellen. Aan het begin vertoonden 1175 mensen van de groep aderverkalking in hun hartslagaders.
De proefpersonen werden in vijven verdeeld, afhankelijk van hun kalkinname (al of niet via pillen). Na opschoning voor leeftijd, geslacht, ras, gewoontes, opleiding en medische gegevens bleef er eenvijfde van de groep over met de hoogste kalkinname. Die bleek meer dan 1,4 g Ca per dag in te nemen. Die groep bleek een 27% grotere kans op een hartaandoening te ontwikkelen dan de 20% met de laagste kalkinname.

Voeding of pillen

Vervolgens keken de onderzoekers naar de manier waarop de proefpersonen hun kalk binnenkregen: via voeding of via pillen. 46% nam kalk in via pillen. De pillengebruikers hadden een 22% hogere kans een hartaandoening te ontwikkelen. Mensen die meer dan 1 g calcium per dag binnenkregen via voeding hadden geen verhoogd risico op hartaandoeningen. Waarom dat zo is weten ze niet.

“We vertellen onze patiënten dat er geen gevaar schuilt in een kalkrijk dieet voor hart en bloedvaten. Dat zou zelfs wel eens gunstig kunnen zijn”, zegt Michos. Ze zegt dat mensen voorzichtig moeten zijn met kalkpillen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.