Is elektromagnetische straling dan toch ongezond?

hoogspanningsleiding een gezondheidsrisico?Al tientallen jaren wordt er gesteggeld over de vraag of de elektromagnetische velden die, onder meer, hoogspanningskabels veroorzaken slecht zijn voor de gezondheid. Er zijn onderzoeken die zouden hebben aangetoond dat er meer kankergevallen voorkwamen bij mensen die onder of in de buurt van hoogspanningskabels wonen. Daartegenover stonden andere onderzoeken die geen verschillen konden ontdekken. Nu zou Amerikaans onderzoek hebben uitgewezen dat, hoogstwaarschijnlijk, die elektromagnetische velden leiden tot meer miskramen.
Overal waar elektrische stroom loopt bestaan elektromagnetische velden die een niet-ioniserende straling veroorzaken. Al vele jaren wordt beweerd dat die slecht is voor de mensen die daar in de buurt wonen, maar opeenvolgende onderzoeken hebben nooit echt uitsluitsel kunnen geven. De-Kun Li van de onderzoeksorganisatie van Kaiser Permanente heeft er toch maar weer eens zijn schouders onder gezet en kwam toch de eerder beschreven slotsom.
“Weinig studies hebben nauwkeurig de blootstelling aan deze niet-ioniserende straling gemeten. Daardoor kennen we de drempel niet waarboven die niet-ioniserende straling een probleem wordt. We kennen ook de mechanismes voor die verhoogde risico’s niet”, zegt Li.
Voor het onderzoek werd aan zwangere vrouwen gevraagd of ze 24 uur lang een apparaatje wilden dragen om die straling te meten. De vrijwilligsters hielden ook, letterlijk, een dagboek bij en werden nog eens ondervraagd door onderzoekers. Ook controleerden die een veelheid aan variabelen die een miskraam zouden kunnen beïnvloeden zoals misselijkheid, een verleden van miskramen, alcohol- en koffiegebruik en ziektes en ontstekingen.
Zo verkregen de onderzoekers gegevens van 913 zwangere vrouwen, alle leden van Kaiser Permanente, een gezondheidsstichting in het noorden van Californië. 10,4% van de vrouwen met de laagste blootstellingswaarden kreeg een miskraam tegen 24,2% in de hogere blootstellingsregionen. De gemiddelde waarde voor miskramen ligt tussen de 10 en 15%. “De studie levert bewijs dat niet-ioniserende straling een negatieve uitwerking heeft op de gezondheid”, zegt Li.

Sterk?

Li vindt zelf dat het een sterk onderzoek is omdat hij niet heeft gekeken naar ziektes die er tientallen jaren over doen om zich te openbaren zoals kanker of autoimmuunaandoeningen. Hij noemt het wel een beperking dat het niet haalbaar zou zijn geweest de vrouwen gedurende hun hele zwangerschap ‘gevolgd’ te hebben.
Dat lijkt me inderdaad een cruciale kwestie. Waarom dat zo is vertelt het persbericht niet en ik kan het ook niet terugvinden in het artikel, alleen dat de dag een dag als alle anderen moest zijn. Li pleit voor meer onderzoek. Dit onderzoek zou aanzienlijk meer waard geweest zijn als hij het voordehandliggende zou hebben gedaan.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.