Kunnen bedrijven het Parijse klimaatakkoord redden?

Emanuel Macron de klimaatactivist

Macron lijkt zich op te werpen als ’s werelds belangrijkste klimaatactivist

“We zijn bezig de slag om de klimaatverandering te verliezen”, zei de Franse president Emmanuel Macron op de jongste klimaattop in Parijs, twee jaar na de sluiting van het klimaatakkoord tussen nagenoeg alle landen in de wereld. Bij deze jongste top waren niet alleen overheidsvertegenwoordigers aanwezig, maar ook bedrijven en investeerders uit 130 landen. Die hebben daar wel klimaatzaken gedaan, maar of dat de boel op gang helpt, moet nog maar worden afgewacht.

Macron stelde dat we extra ons best moeten doen om de ‘Parijse doelstellingen’ te halen die worden door velen al als onvoldoende bestempeld om de aardopwarming beneden de 2°C te houden. Op deze bijzondere top zouden belangrijke besluiten genomen zijn, zo meldt het Duitse blad der Spiegel.
Zo kondigde de Wereldbank aan vanaf 2019 geen olie- of gasprojecten meer te financieren, hoewel de bank wel uitzonderingen maakt voor landen die afhankelijk zijn van die brandstoffen. De intenationale ontwikkelingsbank wil vanaf volgend jaar de broeikasgasuitstoot gaan publiceren van projecten waarbij zij betrokken is. Ook private banken zoals de Nederlandse ING kondigen aan vanaf 2025 alleen nog maar energiebedrijven te financieren die weinig met kolen doen.
Het Franse verzekeringsbedrijf Axa stelt kolencentrales niet meer te verzekeren, evenmin als de winning van olie uit teerzand. Het bedrijf belooft de komende drie jaar 12 miljard euro in groene projecten te steken.

Investeerders

Meer dan honderd investeerders zouden beloofd hebben de druk op grote ‘klimaatzondaars’ te zullen verhogen zoals Coal India, Gazprom, Exxon en China Petroleum & Chemical Corp om hun
koers te wijzigen. Daarnaast beloofden meer dan 200 bedrijven, tezamen goed voor meer dan zesbiljoendollar, hun uitstootcijfers bekend te maken.
De EU gaat bekijken hoe zij de investering van banken in hernieuwbare energie kan bevorderen. Dan denk ik: heb je daar twee jaar over moeten nadenken om te zeggen dat je daar over gaat nadenken? Het klinkt allemaal verdomd krachteloos.
Duitsland gaat met Nederland, Zweden, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werken aan een ‘werkbare’ heffing voor de kooldioxideuitstoot. In principe is dat een adekwaat middel om de uitstoot te doen dalen maar de huidige emissiehandel heeft daar tot nu toe weinig aan bijgedragen. Die hikt tegen een te lage prijs aan. Durven die vijf landen die heffing drastisch omhoog te gooien? Ook Mexico, Canada, Chili en Peru hebben aangekondigd een emmissiehandel op poten te zetten voor landen in Noord- en Zuid-Amerika.

Al in Bonn onlangs hebben zo’n dertig landen een overeenkomst gesloten om het steenkooltijdperk te verlaten. Dat kunnen die makkelijk zeggen, want in de aangesloten landen speelt steenkool geen belangrijke rol in de energievoorziening. Opmerkelijk is dat Duitsland onlangs weer toestemming heeft gegeven voor de uitbreiding van de bruinkoolwinning, een verwoestend besluit in diverse opzichten.

De VS

De VS vormen natuurlijk een verhaal apart met hun president die ze niet helemaal op een rijtje lijkt te hebben. De jongste klimaattop zou dat land een signaal moeten geven dat Trump er verkeerd aan doet met Amerika het klimaatakkoord te verlaten. Macron heeft al een fonds ingericht om, vooral, Amerikaanse klimaatonderzoekers naar Frankrijk te lokken, zodat ze door kunnen gaan met hun wetenschappelijke werk, dat in Amerika onder vuur is komen te liggen. Ook ontving Macron in Parijs vertegenwoordigers uit politiek en economisch Amerika die zich willen blijven inzetten voor maatregelen tegen klimaatverandering. Daaronder bevonden zich Microsoft-stichter en miljardair Bill Gates en de oud-burgemeester van New York Michael Bloomsberg.

Het lijkt er op dat die groep ‘klimaatactivisten’ in de VS groeit. Volgens Bloomsberg worden zij door 1700 bedrijven gesteund. De voormalige minister van buitenlandse zaken John Kerry stelde dat Amerika in staat is de klimaatdoelstellingen te halen, ondanks de tegenwerking van Trump en de zijnen. Overigens wordt er de laatste tijd steeds vaker op gespeculeerd, ook in Amerikaanse regeringskringen, dat Trump uiteindelijk toch het akkoord niet zal verlaten.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.