Het stikt op stethoscopen van de bacteriën

Stafylococcus aureus-besmetting

Stafylokokken zijn normale huidbacteriën, maar soms zorgen ze voor problemen (afb: huisarts.com)

Of het klopt weet ik niet, maar het gerucht gaat dat je in het ziekenhuis de grootste kans hebt om ziek te worden. Ik herhaal nog maar eens dat ik niet of het waar is, maar als ik het persbericht van een recent onderzoek lees, dan zit er op zijn minst een grond van waarheid in: stethoscopen van artsen blijken vol met bacteriën te zitten.

Laten we om de zaken wat te relativeren opmerken dat we midden in een wereld leven die vol zit met micro-organismen. Sterker nog, we zouden problemen hebben te overleven als we niet de hulp kregen van allerlei exemplaren uit die wereld, maar van artsen verwacht je toch dat ze hun patiënten niet onnodig belasten met nog meer problemen dan ze al hebben.

Onderzoekers rond Ronald Collman van de universiteit van Pennsylvania gebruikten DNA-uitleestechnieken een een goed beeld te krijgen van wat zich allemaal op zo’n diagnostisch apparaatje bevindt. Ze bekeken twintig gewone (herbruikbare) stethoscopen, twintig wegwerpstethoscopen en tien ongebruikte wegwerpstethoscopen in een intensieve-zorgafdeling. Daar liggen de kwetstbaarste patiënten.
Het bleek dat op alle veertig gebruikte stethoscopen op die afdeling aanzienlijke hoeveelheden bacteriën werden gevonden, met een brede waaier aan soorten. De niet ongevaarlijke Staphylococcus-bacteriestam werd op alle veertig apparaten aangetroffen, de Staphylococcus aureus op de helft. Ook andere ziekteverwekkende bacteriën zoals vertegenwoordigers van de Pseudomonas– of Acinetobacterstam werden gevonden, zij het in minder grote aantallen.

Hygiëne

De onderzoekers bekeken ook de methodes om de apparaten schoon te houden. Ze onderzochten tien andere stethoscopen voor en na reiniging met waterstofperoxide en twintig andere die op de voor de arts of verpleegkundige gebruikelijke manier werden gereinigd met alcohol, waterstofperoxide of bleekmiddel. Al die methoden verminderden het aantal bacteriën, maar niet tot het gewenste schone nulniveau van nieuwe stethoscopen. De gestandaardiseerde methode slaagde er in de helft tot het nulpeil te reinigen terwijl dat met de voorkeursmethode van de gebruiker slechts bij twee van de twintig lukte.
Overigens moesten de onderzoekers bekennen dat ze met hun DNA-methode geen onderscheid konden maken tussen dode en levende bacteriën. Het blijft dan ook nog steeds de vraag of stethoscopen bronnen van besmetting (kunnen) zijn. De onderzoekers willen ook kijken of er betere methodes zijn om ‘niet-kritische’ medische apparaten te reinigen ook met het oog op resistente bacteriën.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.