Zijn bacteriofagen de nieuwe antibiotica?

Bacteriofaag

Bacteriofagen zijn kleine virussen die bacteriën besmetten en daarmee dodelijk voor die micro-organsimen (afb: Wiki Commons)

En weer zijn muisjes de klos. In Frankrijk hebben onderzoekers van Inserm en van de universiteit van Parijs de beestjes met een ernstige bacteriële longontsteking opgezadeld. Dat deden ze om te zien om te zien of die bacteriële ontsteking te bestrijden valt met bacteriofagen, micro-organismen die bacteriën verslinden. De muizen genazen, gelukkig, na behandeling met bacteriofagen. De bacteriofagenbehandelingen zouden een alternatief moeten zijn voor behandelingen met antibiotica, waar steeds meer bacteriestammen ongevoelig voor zijn geworden.
Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën onschadelijk maken. De vraag is of ze ook nut hebben bij het bestrijden van bacteriële infecties. Hoewel, bacteriofagen werden al lang als bacteriebestrijders gebruikt na de ontdekking rond 1920, maar met de opkomst van de antibiotica verdwenen de bacteriofagen als geneeswijze naar de achtergrond. Na de jaren 40 werd de methode eigenlijk alleen nog in  Oost-Europese landen en de Sovjetunie gebruikt, maar daar schijnt weinig over gepubliceerd te zijn.
De onderzoekers hadden de muizen besmet met een infectie met de bacterie E. coli. Dergelijke besmettingen zijn met antibiotica goed te behandelen, als de bacterie in kwestie daar gevoelig voor is. De onderzoekers gebruikten voor de bestrijding  van de infectie  bacteriofagen die op de E. coli-bacterie zijn toegesneden. “Er zijn tienduizenden verschillende fagen in onze omgeving”, zegt onderzoeker Jean-Damien Ricard. Daarvan zijn er twee geïsoleerd die doorgekweekt werden tot felle E. coli-vreters.
De besmette muizen werden verdeeld in drie groepen: de niet behandelde muizen, een tweede die een van de twee gekweekte fagen kregen ingeademd en een derde groep die met een forse dosis antibiotica werden behandeld. De niet behandelde muizen stierven allemaal aan de longontsteking, in de twee andere groepen overleefden alle muizen het. In de ‘fagen-groep’ vielen geen bijwerkingen te constateren, stellen de onderzoekers. Zowel met behulp van de bacteriofagen als met de antibiotica verliep de genezing in eenzelfde tempo. Ricard: “Dat toont de doelmatigheid van de vernietiging van bacteriën door bacteriofagen in vivo aan en is een aanmoediging op deze weg door te gaan.”
De onderzoeker wil de methode nu beproeven op menselijke patiënten. Daarbij wil hij een cocktail aan fagen gebruiken die zijn gebruikt bij de bestrijding van ontstekingen met de bacteriën E. coli en P. aeruginosa bij brandwonden, die is ontwikkeld in het kader van het Europese onderzoeksproject Phagoburn. Daarmee valt een veel breder spectrum aan bacteriën aan te pakken. Ricard: “De faagtherapie is een bijzonder interessante benadering omdat de verscheidenheid aan bacteriofagen groot is en daarmee talloze bacteriën zijn aan te pakken. Bovendien is het mogelijk een bacteriofaag te kweken voor een specifiek gebruik zoals wij in ons onderzoek hebben gedaan. Het zou nuttig zijn in dit soort onderzoek te investeren en niet te gokken op nieuwe antibiotica, die vroeg of laat toch weer onwerkzaam zullen zijn.”

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.