Verspreiden renners en fietsers een virus extra?

FietsverkeerEen onderzoeksgroep rond Bert Blocken van de TU Eindhoven rapporteerden vorige week een (onbeoordeeld) artikel, waaruit zou kunnen worden opgemaakt dat fietsers en hardlopers een virus (hét virus) extra zouden kunnen verspreiden. Dat verhaal ging al gauw viraal, maar Blocken moet erkennen dat de zaak wat uit de hand genomen is. Hij had willen beklemtonen dat het belangrijk is afstand te houden.
Normaal krijgt dit soort uitingen weinig aandacht, maar nu de ‘halve’ wereld verplicht thuis zit gaan we ons niet alleen vervelen, maar draait die kleine wereld alleen nog maar om een van de miljarden virussen die de wereld rijk is: het coronavirus (SARS-Cov-2).
Na een vraaggesprek tussen Blocken en een krant vloog het verhaal de wereld rond. Een Harvardepidemioloog vertelde tegen het Amerikaanse blad Vice News  dat het verhaal van Blocken c.s. zijn ‘bloed deed koken’.
Volgens de onderzoeker, een civiel ingenieur, zijn de zaken een beetje uit de hand gelopen. “Het idee was mensen bewuster te maken dat ze afstand moeten houden. Ik zeg niet dat je niet moet gaan rennen of fietsen. Mijn boodschap is dat je minimaal 1,5 m afstand moet houden.”
Wat hij en de zijnen gedaan hebben in hun ‘kleine bijdrage’ aan de bestrijding van de gevolgen van de uitbraak is zich richten op de luchtstroom rond fietsers en hardlopers. Daarbij gebruikten ze de windtunnel in Eindhoven om metingen te doen bij drie snelheden: een wandeltempo, een snelle loop en een gematigde fietssnelheid. Ze keken naar verdamping van zweetdruppels, waarbij ze het zich niet al te moeilijk maakten met diverse windcriculaties als zijwind, tegen- of meewind.
Vervolgens combineerden ze hun meetgegevens met eerder onderzoek over de verspreiding van (zweet)druppels tijdens het fietsen en rennen. Ze hebben dus duidelijk niet het risico op besmetting berekend.

Meer afstand

Hun conclusie dat hardlopers en fietsers meer afstand moeten nemen dan 1,5 m om te voorkomen dat ze die druppeltjes binnenkrijgen. Bij een kleine 30 km/u zou je zo’n 10 m afstand moeten bewaren, bij normaal wandeltempo zo’n meter of vijf. “Met zulke afstanden komen die druppeltjes niet op je gezicht terecht.”  Als je naast elkaar rijdt is dat geen probleem, tenzij je gaat hoesten of niesen.  Moet ik hier uit concluderen dat je mensen ook niet meer zou mogen inhalen?

Volgens de windtunnelproeven ligt de gevarenzone in een smalle strook achter de fietser/renner. Daar zou je, denk ik dan, rekening mee kunnen houden bij het passeren. Het heeft allemaal weinig met besmettingsgevaar te maken. Het virus wordt verspreid door besmetten die hoesten of niesen of via aanraking van een met een virus besmet oppervlak.
Hoe lang virussen in leven blijven buiten een gastheer is mede afhankelijk van het oppervlak waarop ze terechtkomen. Het is ook niet duidelijk hoeveel virussen je moet binnenkrijgen om ziek te worden. Volgens een recenter studie zouden de meeste besmettingen binnen zijn opgelopen, maar ook dat (Chinese) artikel is niet beoordeeld op deugdelijkheid en algemene geldigheid.

Het grappige is dat Blocken c.s. de wind niet hebben meebeoordeeld. Die waait nogal vaak en dat heeft gevolgen voor de verspreiding van de lichaamsdruppeltjes. Dan helpt het natuurlijk ook niet dat nog onduidelijk is hoe het virus zich verspreidt. Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat het virus zich in je zweetdruppels bevindt, maar het is verbazingwekkend hoe weinig dergelijke zaken onderzocht zijn. Je zou toch zeggen dat daar onderhand wel iets over bekend zou moeten zijn.

Blijf in beweging

Er zijn mensen die in eigen huis of zelfs op hun balkon een marathon lopen. Blijf in beweging. Doe dat bij voorkeur alleen en in een niet al te drukke omgeving, dan zullen de voordelen opwegen tegen de (mogelijke) nadelen, is het advies van ook immunoloog David Nieman. “Ik geloof dat het nog steeds mogelijk om onze beweging te krijgen.”

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.