Langdurige opslag van zonne-energie in vloeistofbatterij

Zonnecel gekoppeld aan accu's

Een wat duister plaatje van de proefopzet (afb: univ. van Wisconsin-Madison)

Het grote probleem met vernieuwbare energie is nog steeds de opslag van de ‘ontijdig’ opgewekte energie. Er zijn in de loop der tijden al heel wat ideeën naar voren gebracht. Onderzoekers in Australië, Soedi-Arabië, Hongkong en de VS hebben nu een combi gemaakt van zonnecellen en vloeistofbatterijen.
Het nieuw voorgestelde systeem is een combinatie van perovskiet/silicium-zonnecellen en een speciaal ontworpen vloeistofbatterij. Die combinatie zou 20% van de opgestraalde zonne-energie oogsten. Dat zou 40% beter zijn dan het oude record dat op naam stond van het Jinlab van de universiteit van Wisconsin, waar hoofdauteur van het huidige onderzoek promovendus Wenjie Li ook werkzaam is.
Voor de zonnecellen combineerden de onderzoekers de in populariteit groeiende perovskieten met het aloude kiezel (silicium) om zo nog meer energie uit het zonlicht te kunnen halen. Die hybride zonnecellen zouden hun prestatie voor langere tijd kunnen volhouden ook in aanwezigheid van de chemicaliën in de vloeistofbatterij. In vloeistofbatterijen wordt de elektrische energie opgeslagen in de vorm van chemische energie (worden ook wel redox-flowaccu’s genoemd). De batterij bestaat uit twee vloeistoffen die door een voor elektronen doorlaatbaar membraan zijn gescheiden. Ze zijn stabiel en hebben een rendement van 80%.

Bronnen: EurekAlert, bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.