“Verlies biodiversiteit vergt aanpak, niet meer kennis”

Groenschildpad en massauitsterving

Het aantal groene schildpadden(Chelonia mydas) is aanzienlijk gestegen door actief natuurbehoud en een handelsverbod. Hun aantal verzesvoudigde tussen 1977 en 2013 (afb: CNRS)

De wereld of, beter gezegd, de mensheid heeft zich voor grote problemen gesteld. Je zou kunnen zeggen dat ze bezig is de (bewoonbare) wereld naar de kloten te helpen, maar dat klinkt wat al te defaitistisch. Over klimaat wordt veel geouwehoerd maar er wordt weinig daadkracht vertoond dienaangaande. Wat biodiversiteit betreft is het van hetzelfde laken en pak. Al jaren constateren wetenschappers dat de biodiversiteit onder grote druk staat, maar er gebeurt weinig. Nu hebben onderzoekers geconstateerd dat dat niet komt door een gebrek aan kennis, maar door een gebrek aan (politieke) daadkracht.
De zesde massauitsterving is in volle gang en het tempo ligt steeds hoger. Dat zou komen omdat onderzoekers geen oplossing zouden hebben. Ze zouden zelfs de indruk wekken dat de toestand zo hopeloos is dat er niks meer aan te doen valt. De Franse onderzoekers Laurent Godet en Vincent Devictor wilden wel eens weten wat er van die beschuldigingen waar is. Ze bekeken bijna 13 000 artikelen over dit onderwerp die er de laatste vijftien jaar zijn verschenen. Daaruit destilleerden ze de stand van zaken, de bedreigingen en de oplossingen die worden aangedragen door wetenschappers.

Kwalijk kwartet

Hun conclusie is duidelijk. Al meer dan veertig jaar geleden werden de vier bedreigingen van de biodiversiteit benoemd: vernietiging van de leefomgeving, roofbouw door, onder meer, overbejaging en -bevissing, de introductie van invasieve soorten en de co-uitstervingen die door het eerste trits worden veroorzaakt. Tezamen vormen ze het kwalijke kwartet. Daar komt nu dan de klimaatverandering bij die de natuurlijke omgeving nog verder ontwricht. Ook daar heeft de mens een ‘vooraanstaande’ rol in.

We praten dan niet alleen over de achteruitgang in exotische oorden als Indonesië of het Amazonegebied, maar ook over de verslechtering in Europa. Daar hebben ook heel ‘normale’ soorten van te lijden, zoals de vogels in Frankrijk of Italië.
Gelukkig hebben de onderzoekers ook goed nieuws. De wolf komt terug, overigens niet tot ieders vreugd, en bepaalde maatregelen voor natuurbehoud leveren. Het tweetal constateert dat de onderzoekers noch optimistisch noch pessimistisch zijn maar realistisch. Er zijn volgens de twee veel duurzame en ook voor de mens ‘vriendelijke’ oplossingen beschikbaar. Het probleem is alleen dat het winnen van grondstoffen of de landbouw nog steeds boven natuurbehoud gaat. Niet de wetenschap, maar de ‘politiek’ (de mens) is aan zet, vindt het duo.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.