Een embryo met een microscoop zien groeien

Onderzoekers zijn er met een nieuw type microscoop, een zogeheten lichtvlakmicroscoop, in geslaagd om de groei van een muisembryo gedurende twee dagen ‘cel voor cel’ in beeld te brengen. Dat zou een nooit eerder vertoonde excercitie zijn.

Een lichtvlakmicroscoop gebruikt uiterst dunne laserbundels om bepaalde delen van een monster te belichten en camera’s nemen die beelden op. Al eerder zijn met deze microscopen opnames gemaakt van de ontwikkelingen van levende embryo’s van zebravisjes en fruitvliegjes. Onderzoekster Kate McDole van het Amerikaanse Howard Hughes-instituut en medeonderzoeksters hebben een nieuwe uitvoering van de lichtvlakmicroscoop gebruikt om de groei van een groter (en complexer) organisme te volgen. De muis, dus.
De, computergestuurde, microscoop volgde de zes dagen oude vruchten gedurende ongeveer twee dagen. Daaruit werden filmpjes gemaakt met ongeveer een miljoen beelden per embryo. Het resultaat: je ziet een muisembryo groeien! Je ziet ook dat als de darmen zich vormen een deel van de vrucht verandert in een kraterachtig gat en een structuur die uiteindelijk verandert in de hersens en het ruggenmerg, de neurale buis, komt als een komeet tevoorschijn. De onderzoekers kregen ook de eerste kloppen van hartcellen te zien.

Nooit eerder gezien

McDole: “Er zijn processen die nooit eerder gezien zijn”. Zo vormden de darmen zich in een paar minuten. “We hadden niet gedacht dat dat zo snel zou gaan. Dat valt niet te googlen.” Misschien kunnen onderzoekers er met deze techniek achter komen hoe een vrucht zich ontwikkelt van een bevruchte eicel tot meercellig organisme. Dergelijke kennis is ook van belang om ooit de kunst van het kweken van organen onder de knie te krijgen of om fouten die ontstaan in de ontwikkeling van het embryo te kunnen repareren.
McDole: “Als je alle materiaal voor een huis op een hoop gooit, dan ontstaat daar nooit een huis uit. Dat geldt ook voor de gezondheid. Het is een geweldige stap vooruit om te zien hoe organen ontstaan.”

Bron: Science News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.