Mens niet alleen schuldig aan verdwijning Noordpoolijs

Het zeeijs op de Noordpool krimpt al jaren in omvang en dikte

Het zeeijs op de Noordpool krimpt al jaren in omvang en dikte

Het smelten van het zee-ijs op de Noordpool is de laatste decennia aanzienlijk versneld door de veranderde luchtcirculatie die warme lucht naar de Noordpool voert. Volgens Amerikaanse aardwetenschappers kan 60% van de gemeten afname van het Arctische zomerijs sinds 1979 volledig worden toegeschreven aan de klimaatopwarmende activiteiten van de mens. De rest, de veranderde luchtcirculatie, is de ‘schuld’ van de natuur.

De studie zou voor het eerst verklaren waarom het Noordpoolijs systematisch sneller wegsmelt dan de klimaatmodellen voorspellen. “Dat ligt niet aan de modellen, maar aan een langzame natuurlijke variatie in de atmosferische circulatiepatronen boven de Noordpool”, zegt poolijsonderzoeker Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht, die niet bij het onderzoek betrokken is geweest. “Waarbij overigens de menselijke opwarming de belangrijkste oorzaak van het smelten blijft.”

De publicatie verschijnt na een winter waarin Noordpoolijs opnieuw een minimumrecord heeft bereikt. Volgens het Amerikaanse centrum voor ijsgegevens NSIDC in Boulder besloeg het poolijs eind februari 14,3 miljoen km2. Dat is 1 miljoen km2 minder dan het gemiddelde over de periode tussen 1981 en 2010. Modelstudies voorspellen dat de noordelijke poolzee ’s zomers ergens tussen 2050 en 2090 helemaal ijsvrij zal zijn.

Natuurlijk

Tot nu toe werd aangenomen dat de afwijkende atmosferische circulatie boven de Noordpool een gevolg was van de klimaatverandering, maar de Amerikaanse onderzoekers onder aanvoering van Qinghua Ding denken dat de afwijking een natuurlijk verschijnsel is. In simulaties van een stevig opwarmende wereld komt die veranderde windcirculatie er niet uit rollen.

De verandering van de luchtcirculatie is een aanstichter van de snellere smelting van het Noordpoolijs, geen gevolg van de klimaatverandering, stelt de redactie van het blad Nature Climate Change in een commentaar. Dat pleit de mens niet vrij. Van den Broeke stelt dat het verdwijnen van het zeeijs op de Noordpool goeddeels een gevolg is van de uitstoot van broeikasgassen door de mens. Ook het landijs op Groenland, Van den Broekes onderzoekterrein, verdwijnt sneller dan voorspeld.

Bron: de Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.