Warmte leidt tot grote ijsafslag gletsjer Groenland

IJsafslag Groenlandse gletsjer door hoge temperaturen

Vier satellietfoto’s tonen de afslag: linksboven 20 augustus, rechtsboven 22 juli, linksonder 14 augustus en rechtsonder 3 september (afb: Landsat)

De afgelopen maanden werden keer op keer temperatuurrecords gemeten. Dat heeft op het Noordpoolijs, dat het toch al zwaar te verduren heeft, een zeer negatieve uitwerking.  Uit satellietbeelden blijkt dat er van een Groenlandse gletsjer een reusachtig brok is afgebroken.
In Groenland was het deze zomer ongewoon warm. Dit jaar was de temperatuur 2,3°C hoger dan het gemiddelde van de laatste 35 jaar, aldus het Deense weerkundige instituut DMI. “Deze nieuwe metingen laten zien dat de de trend van steeds hogere temperaturen voortduurt”, zegt meteoroloog John Cappelen van het DMI. “Dat betekent dat het gletsjerijs nog meer smelt waardoor niet alleen de zeespiegel stijgt maar er ook krachtiger stormen komen.” Volgens onderzoeker Jason Box is door de warmte een 95 km2 grote ijsschots van een gletsjer in het noordoosten van het land afgebroken.
Dit voorjaar werd er een ongewoon vroege dooi waargenomen. Midden april werd op bijna 12% van de Groenlandse ijslaag een dooi van meer dan 1 mm gemeten. De temperaturen in die maand waren de hoogste sinds de eerste temperatuurwaarnemingen op Groenland. Dooi op meer dan 10% van de ijslaag werd tot nu toe op zijn vroegst begin mei gemeten. Groenland is met zijn 2800 km lengte en 1000 km breedte het grootste eiland ter wereld. Het is voor 85% met ijs bedekt.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.