Elektronica wordt ‘organischer’

Niet dat het oude vertrouwde silicium meteen met pensioen wordt gestuurd, maar de ‘organische’ elektronica klopt steeds nadrukkelijker aan de poort. Bij organische elektronica zijn de halfgeleiders niet van silicium maar van organische materialen. Zo zien we steeds meer toepassingen voor oleds (organische lichtdiodes). De technische universiteit Dresden is al weer een stap verder. Die heeft, volgens eigen zeggen, voor het eerst een veldeffecttransistor gemaakt van organisch materiaal. Veldeffecttransistoren worden in de elektronica veel gebruikt in, onder veel meer, mobiele telefoons en computers. 

Belangrijk facet bij het resultaat van de Duitse onderzoekers is de zogeheten dotering, het toevoegen van bepaalde ‘verontreinigingen’ om het materiaal bepaalde elektronische eigenschappen te geven. Die dotering is al gebruikt bij de oleds. Bij transistoren deed men dat niet omdat het idee leefde dat dat een verslechtering van de eigenschappen zou opleveren. “Bij, wat wij gemaakt hebben, de inversie-veldeffecttransistor, zou dat op fysische gronden zelfs niet eens mogelijk zijn”, zegt onderzoeker Björn Lüssem. Dat blijkt dus onzin. Het is zelfs zo dat bij organische transistoren de transistorparameters nauwkeurig te regelen zijn.

Organische elektronica heeft het voordeel boven siliciumelektronica dat die flexibeler is (ook letterlijk) en dat er veel grotere vlakken mee te maken zijn. Organische elektronica wordt al toegepast in beeldschermen maar zou ook gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van flexibele senoren voor, bijvoorbeeld, medisch gebruik. “De eerste organische inversie-veldeffecttransistor is een doorbraak voor de organische elektronica”, beweert Lüssems baas prof.Karl Leo. De organische transistor is ontwikkeld samen met het bedrijf Novaled AG, een bedrijf dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van oleds.

Bron: idw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.