Overstap naar duurzaam loont, zegt Fraunhofer ISE

duurzame energieDe overstap naar duurzame energie loont. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Fraunhofer-instituut voor zonne-energie (ISE). Ze hebben gekeken naar de ontwikkeling in Duitsland van de kosten tot 2030 en vergeleken daarbij duurzame energie met conventionele. Zon, wind en biogas zijn in 2030 goedkoper als energiebron dan fossiele brandstoffen.
Duitsland is nummer 1 als het gaat om de overstap naar duurzame energiewinning. Na de kernramp in Japan (Fukusjima) in maart 2011, heeft de Duitse overheid besloten kern- en kolencentrales, op termijn, te sluiten en over te stappen op duurzaam. Nu al liggen de productiekosten voor elektriciteit uit zonnecellen aanzienlijk lager dan de consumentenprijs (8 tot 13 ct per kWu tegen 29), zo stelt het rapport. Ook bij windenergie zijn de prijsontwikkelingen gunstig. Dat is natuurlijk afhankelijk van de locatie, maar het rapport stelt dat de productiekosten voor een windturbine op land tussen de 5 en 11 ct per kWu liggen. Turbines op zee zijn een stuk duurder: 12 tot 19 ct. Volgens het rapport zijn er mogelijkheden dat die prijs behoorlijk zakt, terwijl de productiekosten bij landturbines niet veel meer zal dalen. Biogasinstallaties komen op 14 tot 22 ct per kWu. Ter vergelijking: bruinkool komt uit op 5,3 ct, steenkool op 8 ct en gas op 10 ct.
De productiekosten zijn echter niet de enige kosten die tellen. Projectleider Christoph Kost: “Natuurlijke omstandigheden als zonnestraling en windaanbod, financieringskosten en andere kosten voor, bijvoorbeeld, het onderhoud, hebben een aanzienlijk effect op het eindresultaat. Alleen als we die meenemen kunnen we een goede inschatting maken.”
Als alle kostenfactoren worden meegenomen, dan schatten de onderzoekers dat zonne-energie in 2030 tussen de 6 en 9 ct per kWu zal kosten. Tegen die tijd kunnen zelfs dakpanelen met zonnecellen goedkoper energie leveren dan fossiel gestookte centrales, zo verwachten de onderzoekers. Windturbines zullen zo rond 2020 kunnen concurreren met energie uit bruinkool, zeker als aan de CO2-emissie prijskaartjes komen te hangen. Windturbines op land zullen qua prijs met zonnecellen gaan concurreren. Windparken op zee zullen duurder blijven, maar hebben het voordeel dat ze meer uren draaien. Biomassa, de duurste van de duurzame energie, heeft het voordeel dat het niet afhankelijk is van de periodiciteit of de nukken van de zon en/of wind.

Bron: idw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.