Pc net zo goed als ‘kwantumcomputer’

Matthias Troyer (ETHZ)

Matthias Troyer (ETHZ)

Het blijft martelen met de computers van het Canadese bedrijf D-Wave Systems. Het bedrijf beweert dat het een kwantumcomputer is, maar er is brede twijfel. Desondanks hebben, onder meer, Google en de NASA een D-Wave-2 gekocht. Vorig jaar zou uit een proef gebleken zijn dat de D-Wave-2, met 500 kwantumbits, 3600 keer sneller was dan een bureaucomputer. Dat was een heel fout experiment uitgevoerd door Catherine McGeoch, adviseur van D-Wave. Nu heeft Matthias Troyer van ETH in Zürich de proef wat beter uitgevoerd, waarbij de klassieke machine op een geoptimaliseerd algoritme draaide. Resultaat: er was niets te bekennen van de superioriteit van de ‘kwantumcomputer’. Google maakt zich er niet druk om. Google gebruikt de machine voor andere dingen, zoals het oplossen van de vraag hoe je oogwenken vastlegt.
Troyers team draaide de proeven op de D-Wave-2 van vliegtuigfabrikant Lockheed Martin die geparkeerd staat bij de universiteit van Zuid-Californië. Soms deed de kwantumcomputer het 10 keer beter, maar soms wel honderd keer slechter dan de klassieke machine. Het eindresultaat kwam voor de D-Wave-2 nog eens slechter uit doordat de computer geconfigureerd moest worden, waar dat nooit nodig was bij de gewone pc’s.
Zoals gezegd maakt Google zich niet druk. “Nu zijn we vooral geïnteresseerd in het begrijpen wat de grenzen zijn en wat de prestatie zou kunnen verbeteren van kwantumcomputers”, zegt woordvoerder Jason Freidenfelds. Hij gelooft er in ieder geval nog in. D-Wave heeft aangekondigd een machine met 1000 kwantumbits op de markt te brengen. Voor sommige D-Wave-beschouwers een bewijs dat de Canadese kwantumcomputer nep is.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.