Zeven landen verantwoordelijk 60% aardopwarming

Aardopwarminglanden

Op dit (slechte) plaatje is goed te zien dat West-Europa (vooral Engeland en Duitsland) en de VS het meeste boter op hun klimaathoofd hebben. Japan is, zijn geluk, weggevallen.

De Verenigde Staten, China, Rusland, Brazilië, India, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn verantwoordelijk voor 60% van de aardopwarming voor 2005. Amerika is op zijn eentje verantwoordelijk voor een temperatuurstijging van 0,15°C (20% van de geconstateerde stijging), zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd onder leiding van Damon Matthews van de Canadese Concordia-universiteit.

China en Rusland zijn elk verantwoordelijk voor ongeveer 8%, Brazilië en India voor 8%, terwijl Engeland en Duitsland elk voor 5% de kleinste van de grootste zijn. De hoge plaats van weinig geïndustrialiseerde landen als Brazilië en Indonesië (niet in de top 7) heeft te maken met de kooldioxideuitstoot ten gevolge van ontbossing. In hun onderzoek hebben de Canadezen een nieuwe methode gebruikt om de bijdragen van landen aan de aardopwarming te berekenen. Emissies werden gewogen naar hun bijdragen aan de aardopwarming, die afhankelijk is van verblijftijd in de atmosfeer, maar ook van de soort broeikasgas. Ze gebruikten gegevens vanaf 1750 en berekenden zowel de bijdragen van de verbranding van fossiele brandstoffen, van de veranderingen in landgebruik als die van andere broeikasgassen als kooldioxide. Matthews en zijn medewerkers hebben geprobeerd de uitstoot van broeikasgassen in landen te relateren aan hun oppervlak. Op die manier berekend worden West-Europa, de VS, Japan en India veel groter, terwijl Rusland, China en Brazilië hetzelfde blijven. Dat zou dus betekenen dat China en Brazilië hun ‘rechtmatige’ aandeel nemen in de aardopwarming, terwijl het westen, India en Japan ver boven hun stand leven. Met die berekening komen Australië en het eigen Canada er goed af. Als je hetzelfde plaatje maakt maar de bevolkingsomvang als maatstaf neemt, dan ziet het er natuurlijk heel anders uit: China en India zakken naar de onderste regionen. Dan is het Verenigd Koninkrijk nummer 1 en de VS 2 voor nummer 3… Canada. Overigens zal het huidige plaatje er toch iets anders uitzien. China is in rap tempo Amerika voorbijgestreefd in brutobinnenlands product, maar ook in broeikasgasuitstoot. Ook India en Brazilië zijn economisch vooruitgestormd, zonder dat daar veel acht werd geslagen op emissies van wat dan ook, waarbij in Brazilië nog steeds op grote schaal wordt ontbost. China lijkt zich de laatste tijd wat ‘groener’ te gedragen. Noodgedwongen.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.