Schaliegas is allesbehalve duurzaam

schaliegaswinning

Die winning van schaliegas gaat met veel geweld gepaard.

Schaliegas is een van de minst duurzame opties voor het opwekken van stroom, hebben onderzoekers van de Britse universiteit van Manchester becijferd. Ze deden die uitspraak aan de hand van een aantal duurzaamheidsaspecten, waarvan ze aannamen dat die alle even belangrijk zijn. Van de negen mogelijkheden om stroom op te wekken, kwam schaliegas op de zevende plaats.  Het gebruik van schaliegas is met het oog op duurzaamheid af te raden, vinden de onderzoekers. Er zou voor een duurzame energietoekomst eerder minder dan meer schaliegas moeten worden gebruikt.

Dit onderzoek zou het eerste in het Verenigd Koninkrijk zijn dat de duurzaamheid heeft bekeken vanuit zowel het milieuoogpunt als ook vanuit het economisch en sociale oogpunt vergeleken met andere energieopwekkingsopties. Naast schaliegas ging het om kolen, kernenergie, aardgas, vervloeid aardgas, zonenergie, windenergie, waterkracht en biomassa. Daarbij hanteerden de onderzoekers 18 duurzaamheidsindicatoren, waarvan 11 op milieugebied lagen, drie economisch en vier sociaal van aard waren. Zo bekeken ze de invloed op het klimaat, vervuiling, de opwekkingskosten, werkgelegenheid en de houding van het publiek (?).

De Britse overheid heeft het idee dat schaliegas bijdraagt aan een robuustere energiezekerheid, aan economische groei en meer werkgelegenheid. Schaliegas zou een veilige en ‘groene’ optie zijn. Als schaliegas de duurzaamheidspositie van duurzame opties zon en wind zou willen verwerven zijn dan zou er volgens de onderzoekers nog heel wat moeten gebeuren (ze praten dan over factoren van enkele honderden). De sociale en milieuaspecten van schaliegas zouden zelfs ten opzichte van minder duurzame opties als aardgas en ingevoerd vloeibaar aardgas flink moeten verbeteren (met een factor 100) om die opties in duurzaamheid te overtreffen.

Breekwinning

“Veel landen overwegen schaliegas te gaan gebruiken, maar de duurzaamheid ervan is twijfelachtig”, zegt Adisa Azapagic van de universiteit van Manchester. “Eerdere studies, voornamelijk uit de VS, keken vooral naar de milieuaspecten van schaliegas, waardoor sociaaleconomische aspecten onderbelicht bleven. Wij hebben ook die aspecten meegenomen. Dat maakt het mogelijk naar de totale duurzaamheid te kijken in plaats van naar facetten als watervervuiling, verkeers- en geluidsoverlast waar de discussie tot nu toe vaak over gaat.”

Terwijl de huidige Britse regering graag verder wil met schaliegas heeft Schotland de desastreuze winningstechniek verboden en ook in de rest van het Verenigd Koninkrijk is er grote oppositie. De breekwinning is het grootste bezwaar tegen het exploiteren van schaliegasvoorkomens. Volgens voorstanders zouden daar grote voordelen tegenover staan zoals voorzieningszekerheid en economische ontwikkeling. “Bij een gelijke weegfactor voor de diverse aspecten toont deze studie duidelijk aan dat schaliegas slechts de zevende optie voor stroomopwekking is, wat betekent dat de meeste andere opties beter zijn. Ook voor een duurzame toekomst hebben we eerder minder dan meer schaliegas nodig. ”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.