Hop goed tegen Parkinson en Alzheimer (?)

Hop goed tegen Parkinson en Alzheimer

Xanthohumol uit hop zou beschermen tegen oxidatieve stress en voorkomt eiwitafbraak (proteolyse). ROS zijn oxiderende stoffen. (afb: A&FC)

Een stof in hop, een bestanddeel van veel biersoorten, zou volgens Chinees onderzoek bescherming geven tegen hersenziektes als Parkinson en Alzheimer. Het zou gaan om de stof xanthohumol. Het zou al langer bekend zijn dat xanthohumol het lichaam beschermt tegen tumorvorming.
Xanthohumol (2′,4′,4-trihydroxy-6′-methoxy-3′-prenylchalcon, afgekort Xn) heeft invloed op de activering van een aantal genen die coderen voor eiwitten die de cel bescherming bieden. Ook bewerkstelligt Xn de activering van de transcriptiefactor Nrf2, die cellen in de hersens beschermen tegen oxidatieve stress door radicalen. Dat betekent volgens de onderzoekers niet dat we nu maar meteen grote hoeveelheden bier naar binnen moeten gooien. Alcoholinname leidt juist tot vergroting van die oxidatieve stress. Bovendien heb ik me laten wijsmaken dat heel wat bierfabrikanten het bittere hop al lang niet meer gebruiken bij het bereiden van bier. Heineken zou daar een voorbeeld van zijn, al spreekt het bedrijf dat zelf tegen.  Bier met veel hop werkt beter. Belgische speciaalbieren zouden meer hop bevatten dan lagerbier en pils. Nog blijft het de vraag of het xanthuhumol dan op kan boksen tegen de alcohol.

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.