Eten van insecten mogelijk niet zonder gevaar

Insecten eten

In grote delen van de wereld staan insecten gewoon op het menu

Vlees eten is een grote belasting van het milieu. Dan zou het eten van insecten een stuk milieuvriendelijker zijn, is de gedachte, maar zitten daar wellicht andere haken en ogen aan? De eerste haak is natuurlijk de weerzin van veel mensen om die ‘vieze beestjes’ te eten, maar er zitten meer haken aan het eten van insecten. Het Franse agentschap voor voedselveiligheid  Anses waarschuwt dat door het eten van insecten gevaar dreigt voor allerlei nu nog onbekende (voedsel)allergieën. Degelijk en deugdelijk onderzoek is gewenst, aldus Anses.
In veel landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië is het eten van insecten als sprinkhanen en krekels heel normaal. In een  rapport pleitte de VN al in 2003 er voor wereldwijd kweken van insecten als voedsel. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de groeiende wereldbevolking, maar zeker ook met de milieuvoordelen van de kweek van insecten boven vlees (dieren). De risico’s hebben te maken met mogelijke allergieën tegen stoffen eigen aan insecten, maar ook met mogelijke gifstoffen. Dat zou eerst grondig uitgezocht moeten worden, vindt Anses. Je zou zeggen als in grote delen van de wereld insecten op de menukaart heeft staan dat dat dan geen probleem zal zijn, maar aan de andere kant doet gewenning ook wat. Er zal nog meer moeten worden bekeken zoals hoe je de diertjes het best voor de consumptie kunt kweken.
Op het ogenblik zijn insecten in de EU officieel niet toegelaten op de Europese markt. Er zouden wat dat betreft ook nog geen aanvragen zijn binnengekomen bij de voedselauoriteiten, laat staan goedgekeurd. Wat niet is kan nog komen. Smakelijk eten.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.