Term goedhartig kan letterlijk opgevat worden

Altruïsten luisteren goed naar hun hartVan altruïstische mensen wordt gezegd dat ze ‘goedhartig’ zijn. Die term lijkt, ongetwijfeld geheel bij toeval, ook vrij letterlijk te kunnen worden opgevat. Goedhartige mensen schijnen een betere ‘band’ met hun hart te hebben opgebouwd dan minder altruïstische (ze voelen hun hartslag beter). Dat zeggen onderzoekers van de, mij onbekende, Anglia Ruskin-universiteit en van de universiteit van Stockholm. Er zou dus nu een fysiologische verklaring zijn voor goedhartig gedrag al is volslagen duister wat het verband is.. 

De onderzoekers lieten proefpersonen meedoen aan een computerspel, waarbij het gaat om herverdeling van geld, in dit geval met goede doelen als ontvanger. De gever kende de ontvanger niet. De keuzes van de deelnemers bepaalden uiteindelijk hoeveel (echt) geld de deelnemers aan het eind van het onderzoek overhielden. Dat spel moet het geven van donaties aan goede doelen nabootsen.
De proefpersonen deden ook mee aan aan een proef om hun eigen hartslag te ontdekken. Daarbij maakten ze (ook) gebruik van een hartmeter (ECG). Zonder hun pols te voelen moesten de deelnemers naar een serie geluiden luisteren die soms wel soms niet synchroon liepen met hun hartslag en zeggen of die al of niet gelijk op liepen. De resultaten van de verschillende deelnemers liepen nogal uiteen.

Guller

De betere hartslagbeoordelaars bleken ook guller, hoe beter hoe ruimer ze de goede doelen bedachten. “Ondanks dat er duidelijke biologische en economische voordelen zitten aan eigenbelang, beslissen mensen toch steeds weer anderen te helpen ten koste van zichzelf. Ons onderzoek lijkt uit te wijzen dat onzelfzuchtige handelingen worden beïnvloed door signalen uit ons lichaam die de hersens bereiken”, zegt onderzoeker Richard Piech van de Anglia Ruskin-universiteit.

De onderzoekers hebben geen idee wat het verband is tussen de twee. “Mogelijk veroorzaakt een emotie een andere hartslag”, zegt medeonderzoekster Jane Aspell. “Deze verandering van het lichaam zou bij mensen die gevoeliger zijn voor hun eigen hartslag dan de beslissing kunnen beïnvloeden. Mensen luisteren bij onzelfzuchtig gedrag als het ware naar hun hart.” Mmmm, het lijkt me allemaal niet heel erg wetenschappelijk.

Bron EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.