Bomen in tropisch regenwoud groeien niet harder

Tropisch regenwoud

Tropisch regenwoud in Kameroen

Uit onderzoek naar de dikte van jaarringen van 1100 bomen zou zijn gebleken dat het tropische regenwoud nauwelijks extra kooldioxide opneemt. Dat zou betekenen dat die regenwouden ons niet, of althans minder, helpen bij het bestrijden ven de overmatige uitstoot aan kooldioxide. Overigens hebben andere studies laten zien dat de regenwouden verdichten door hogere kooldioxideconcetraties. Duidelijker wordt het er niet op.

De toename van hoeveelheid CO2 in de atmosfeer, heeft er niet toe geleid dat bomen in tropische regenwouden sneller zijn gaan groeien. De onderzoekers bekeken de ringen van 1100 bomen in de regenwouden van Bolivia, Thailand en Kameroen. Ze hadden verwacht dat door de hoger kooldioxideconcentratie in de atmosfeer ze sneller zouden gaan groeien. Deze uitkomst is in tegenspraak met eerdere studies, waarbij gekeken werd naar het totale aantal bomen in bepaalde gebieden. Het zou kunnen zijn dat de de concentratiestijging van kooldioxide leidt tot meer bomen in plaat van dat bomen sneller gaan groeien.
Planten en sommige bacteriën hebben CO2 nodig om te kunnen groeien. De groei van een boom is af te lezen aan de dikte van de jaarringen (dan moet je hem, vrees ik, wel omzagen). In de afgelopen 150 jaar is de concentratie van kooldioxide in de atmosfeer met eenderde toegenomen. Dat zou moeten leiden tot meer groei. Dat lijkt niet het geval. “Dat was inderdaad erg verrassend”, zegt Peter van der Sleen van de universiteit van Wageningen. “De resultaten van dit onderzoek wekken twijfel over de mening dat tropische regenwoud een koolstofafvang is.” Tropische regenwouden bevatten een kwart van de koolstof die gevonden kan worden in levende organismen. Ze  zouden belangrijke ‘koolstofputten’ zijn, die kooldioxide uit de atmosfeer wegvangen. Onderzoek op 50 meter hoogte in de regenwouden laat zien dat de bossen die kooldioxide wel degelijk absorberen, maar waar blijft dat gas dan? Mogelijk naar de verdichting van de bossen: meer bomen per oppervlakte-eenheid. Dan zou je concluderen dat de regenbossen wel degelijk ‘koolstofputten’ zijn. Van der Sleen heeft geen antwoord op de vraag waarom een hogere concentratie leidt tot meer bomen en niet tot een hogere groei. In Brazilië gaat het onderzoeksproject Face van start waarbij beplanting aan diverse niveaus van CO2 worden blootgesteld. Wordt vervolgd.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.