Zuurgraad van oceanen vanuit satelliet gemeten

Zuurgraad oceanen

De zuurgraad van de bovenste laag van de oceanen gemeten via satellieten (afb: ACS)

Met behulp van satellieten en zonder gebruik te maken van schepen of sonden is de zuurgraad van de oceanen gemeten. Dat maakt, als de resultaten kloppen, het onderzoek naar de (mogelijke) verzuring van de oceanen een stuk gemakkelijker. Door de oplopende concentratie van kooldioxide in de atmosfeer, worden de oceanen zuurder. De verzuring aan de polen blijkt het sterkst.


Tot nu toe werd de zuurgraad gemeten door bemonstering of met behulp van automatische werkende sondes in het water. ‘Bemonstering’ vanuit satellieten maakt de zaak een stuk simpeler. “We hebben met verschillende instrumenten de temperatuur en het zoutgehalte gemeten”, zegt onderzoeker Jamie Shutler van de universiteit van Exeter (GB). Uit die metingen is kennelijk de zuurgraad te berekenen. De verzuring aan de polen is het sterkst, maar grote delen van de Atlantische Oceaan zijn een stuk minder zuur. De waarden verschillen sterk van locatie tot locatie. Shutler: “Met een lagere temperatuur en een lager zoutgehalte kan het water meer CO2 opnemen.” Vandaar de hoger zuurgraad aan de polen. Voor de metingen hoeven geen nieuwe satellieten in de ruimte te worden geschoten. Er zijn er genoeg die de over de benodigde meetapparatuur beschikken. Toch zullen de meetschepen niet werkeloos worden, omdat de satellieten alleen de zuurgraad aan het wateroppervlak kunnen meten, is het verhaal.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.