Alzheimer door digitale kleding ontmaskerd (?)

Nest-thermostaatOnderzoekers  van de universiteit van Boston (VS)  rond Rhoda Au willen zoveel mogelijk gegevens verzamelen over hoe mensen Alzheimer krijgen en wat de voortekenen zijn. Ze willen gebruikmaken van digitale kleding om voortdurend allerlei gegevens te verzamelen. Mogelijk zou ze ook gebruik willen maken van verbonden systemen in de leefomgeving van mensen als de thermostaatsystemen van Nest en de ‘praatpaal’ Echo van Amazon. Au ontvouwde haar idee ideeën op de jaarvergadering van de Amerikaanse vereniging voor de bevordering van wetenschap AAAS in Boston.
In 2014 stierven in de VS meer dan 93 000 mensen aan Alzheimer. De komst van de ziekte is moeilijk te voorspellen (tot het te laat is). Geneesmiddelen zijn er niet. Au denkt dat het gebruik van digitale kleding met meetsystemen daar iets ten goede aan zou kunnen bijdragen. Zij en haar medewerkers zijn bezig met het verzamelen van een hoop gegevens om iets te kunnen zeggen over wanneer de ziekte zijn verwoestende werk begint.
Ze wil eigenlijk af van de Alzheimertests in het lab.  Die zijn arbeidsintensief en geven geen volledig beeld van de ziekte. Verandering van geestelijke vermogens kan van dag tot dag verschillen en zelfs van uur tot uur. Kleding waarin systemen zijn aangebracht die bepaalde fysieke kenmerken in de gaten houden zouden veel meer over het verloop van de ziekte zeggen, denkt ze.

Onlangs kreeg ze geld van, onder meer, het farmabedrijf Pfizer om een onderzoeksproject met 2200 patiënten op te zetten. Dat zou drie jaar lopen. Dat project, hoopt ze, zal meer inzicht geven in het voortschrijden van dementie (waarvan Alzheimer de meest voorkomende vorm is). “Voordat mensen duidelijk aan Alzheimer lijden, zouden er al subtiele veranderingen in het dagelijks gedrag kunnen zijn opgetreden. Als we weten waar we naar moeten kijken, dan weten we misschien ook te vertellen wie gevaar loopt”, zegt dementiedeskundigeDavid Knopman van de Mayokliniek in Minnesota.

Au is ook verbonden aan het bevolkingsonderzoek FHS in Framingham (Massachusetts), waarbij sedert 1948 5000 vrijwilligers regelmatig worden gecontroleerd op hun hartconditie. Zo viel te ontdekken hoe hartproblemen zich ontwikkelen. Sinds enige tijd wordt er ook naar andere zaken gekeken als hart e.o. Ook kinderen en kleinkinderen van de oorspronkelijke 5000 zijn in het bevolkingsonderzoek opgenomen.

Terabytes

“We hebben altijd meer terabytes” zegt Au’s assistent bij FHS Brynna Wasserman . Het digitale-kledingproject is maar een van de onderdelen van Au’s project, die gemeen hebben dat het over veel gegevens gaat. Wasserman: “De neuropsychologiegroep bij FHS heeft 10 terabyte opslagruimte. Je zou zeggen dat dat genoeg is, maar dat is niet zo. Er is steeds meer nodig.” Als die digitale kleding erbij komt dan wordt die behoefte alleen maar groter.
Natuurlijk komt het niet alleen aan op het vergaren van gegevens, maar daar moet dan nog eens chocola van gemaakt worden. Au: “Ik kijk naar de academische gemeenschap voor hulp om me door de rekenbarrières heen te werken, maar ik kijk naar private ondernemingen om meer paardenkracht.”

Misschien dat Au haar onderzoeksproject ook uitbreidt naar verbonden systemen zoals Echo van Amazon en Nest van Google. Ze weet zeker dat ze gegevens verzameld die niet nuttig zijn. “Ik ben er ook van overtuigd dat ik nuttige gegevens bijeengaar. Welke dat zijn moet je dan gaandeweg uit zien te vogelen.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.