Webbot ‘schrijft’ 10 000 Wikipedia-artikelen per dag

Sverker Johansson

Sverker Johansson

Sverker Johansson, een 52-jarige Zweedse Wikipedia-enthousiast, gebruikt een webbot waarmee hij zo’n 10 000 Wikipedia-artikelen per dag kan schrijven. Niet iedereen is blij met Sverkers robotisering van het schrijven.

Hij begon zeven jaar geleden met het schrijven van Wikipedia-bijdragen. Johansson, naast ingenieur ook taalkundige, schijnt zo’n 2,7 miljoen artikelen geschreven of bewerkt te hebben in de vrije webencyclopedie. Daarbij beperkt hij zich niet bepaald. Hij schrijft net zo makkelijk over vliegtuigen, als over kevers of steden op de Filipijnen. Hij publiceert in drie talen: in het Zweeds en twee versies van het Filipijns (zijn vrouw komt uit de Filipijnen). Een groot deel van het werk wordt door een programma gedaan, een bot (van robot). Met die webrobot doorzoekt Johansson het web en verwerkt hij de gevonden informatie tot korte artikelen. Op goede dagen maakt hij, zoals gesteld, zo’n 10 000 artikelen.
Volgens critici zou deze werkwijze de creativiteit in de weg zitten. Een deel van de Wikipedia-bijdragers laat luide weten dat zoiets geen pas geeft. Zelf zegt hij dat die met de webbot gemaakte artikelen vrij basaal zijn en dat ze nog verder bewerkt en aangevuld moeten worden. Ze vormen slechts een eerste aanzet. Overigens zijn bots ook bij de Wikipedia geen vreemde verschijnselen. Er schijnt zelfs een speciale  bottoelatingsgroep te zijn, die bekijkt of de gebruikte bots wel door de beugel kunnen.

Bron: Wall Street Journal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.