Soortenrijkdom lijkt bescherming ecosysteem

Biodiversiteit en rondwormen

De proefweides (afb: Jacob Miller)

Klimaatverandering zou leiden tot vermindering van de biodiversiteit. Onderzoekers zouden nu aannemelijk hebben gemaakt dat soortenrijkdom ecosystemen beschermt tegen aardopwarming. Systemen met een grotere diversiteit in soorten zouden daar minder last van hebben dan systemen die het moeten doen met minder soorten. Althans dat is geconstateerd bij rondwormen.
In grote delen van de wereld werd de maand juni de warmste juni ooit gemeten (juni 2017 was niet de warmste maand, juni 2015 en 2016 waren warmer). 2016 was het warmste jaar sinds de systematische metingen begonnen. De aardopwarming lijkt niet meer te ontkennen en onderzoekers vrezen dat die ook de biodiversiteit zullen verminderen.
Onderzoekers van het Duitse centrum voor biodiversiteitvan de universiteit van Leipzig en van de universiteit van Minnesota (VS) kwamen tot de verrassende ontdekking dat aardopwarming de biodiversiteit zowel kan vergroten als verkleinen. Dat hangt af van de biodiversiteit (zegt ik dan wat flauwtjes).
Ze onderzochten de variëteit in wormsoorten in zo’n 30 verschillende weides, waarbij sommige maar een plant huisvestten en andere tot zo’n 16 verschillende plantensoorten. Vervolgens verwarmden ze de weiden kunstmatig met lampen tot zo’n 3*C boven de gewone (?) temperatuur en keken hoe de wormenbevolking daar op reageerde. Wormen spelen een belangrijke rol in veel ecosystemen, onder meer door de grond vruchtbaar te houden.
Het resultaat is al verklapt: de verscheidenheid aan rondwormen (deftig: nematoden) ging achteruit in monoculturen, maar werd groter in plantenrijke weides. “Het verhaal is eenvoudig: je hebt biodiversiteit nodig om de biodiversiteit te handhaven in een warmere wereld”, zegt onderzoeker Madhav Thakur van de universiteit van Leipzig.

Beperking

Daar schijnt het verhaal niet mee verteld te zijn. De onderzoekers gaven ook de beperkingen aan van biodiversiteit om de biodiversiteit te redden in een opwarmende wereld. De wormen in de warmere, plantrijkste weides waren ook nauwer verwant dan in de monoculturen. Thakur: “Dat komt omdat deze soorten zijn uitgezocht op de tolerantie tegen een warmere omgeving.” Dat zou grenzen aan de mogelijkheid van biodiversiteit als ‘wapen’ tegen de vermindering van biodiversiteit te gebruiken. Wat dat uiteindelijk betekent zal dan toch weer moeten worden uitgezocht in, waarschijnlijk, zeer langlopende studies.
Biodiversiteit lijkt dus niet alleen een hobby te zijn van biologen, maar wel degelijk een levensverzekering voor de menselijk soort. Ook mensen vormen een onderdeel van dat systeem, of we dat nu leuk vinden of niet, en het mensdom is bezig de biodiversiteit in een razend tempo te degraderen.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.