Gezond leven maakt jonger (?)

TelomerenMensen met een gezonde levensstijl hebben gezondere cellen. Dat wil zeggen dat de telomeren in hun cellen groeien terwijl die bij hun minder gezond levende leeftijdgenoten inkorten. Helemaal duidelijk is het allemaal niet, maar het afnemen van de telomeerlengte lijkt geassocieerd te zijn met het teruglopen van de conditie en gezondheid, kortom met veroudering. Amerikaans onderzoek zou hebben aangetoond dat de telomeren weer langer worden bij een gezonde levensstijl. Overigens is het maar een zeer bescheiden onderzoek onder tien zestigers.
De proefpersonen werd gevraagd een strikt dieet te volgen: zonder vlees, 30 minuten oefeningen per dag en een uur yoga en meditatie plus een wekelijkse groepstherapie. Na vijf jaar bleken de telomeren van witte bloedlichaampjes van het tiental 10% langer dan aan het begin van het experiment. Bij een controlegroep van 25 personen bleken in die tijd de telomeren 3% korter te zijn geworden. Ook zou zijn gebleken dat hoe strikter de proefpersonen zich aan het dieet hadden gehouden, hoe groter de toename was. “Heel bemoedigend”, zegt onderzoeker Dean Ornish. “In biologisch opzicht zijn ze jonger geworden, maar wat dat op de lange duur betekent weten we nog niet.” Eerder onderzoek van het Spaanse Kankerinstituut zou hebben aangetoond dat bij muizen op een calorie-arm dieet de telomeren groeiden, in tegenstelling tot de telomeren bij muizen op een standaarddieet.
Niet iedereen is overtuigd door dit onderzoek. Volgens Carol Greider van de John Hopkins-universiteit in Baltimore zijn er bedenkingen bij de methodes om telomeren te meten. “Het is niet duidelijk of kleine veranderingen echt zijn of normale fluctuaties in de ruis.”

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.