Spierveroudering slechts afhankelijk van een gen (?)

Spieren op oudere leeftijdSpieren verouderen gaandeweg. Die spierveroudering zou volgens Franse onderzoekers komen doordat een gen, Sprouty1, bij het vorderen der jaren steeds vaker afgeremd wordt. Daardoor zou de vernieuwingskracht van spierstamcellen verminderen.

Normaal leveren die spierstamcellen goede arbeid, maar met de jaren wordt dat almaar minder. Hoe dat komt was tot nu toe niet bekend. De Fransen lijken nu de zere plek gevonden te hebben: de verminderde activiteit van Sprouty1 (wie verzint die lullige namen toch?). De onderzoekers verzamelden spierstamcellen van jongeren van rond de 20 en van 80-jarigen. De cellen van de oudjes gingen in het lab niet eerder dood dan die van de jonkies. De onderzoekers controleerden ook of de stamcellen met de jaren niet minder presteerden (niet dus). Bleef een theorie over dat de spierstamcelen van ouderen minder in staat zouden zijn zichzelf te vernieuwen.
Om spierschade te herstellen en nieuwe spiermassa op te bouwen, moeten de stamcellen actief zijn en zich vermeerderen. Het merendeel wordt gebruikt om het bestaande spierweefsel te versterken. Een klein deel ‘slaapt’, wat de mogelijkheid geeft de voorraad stamcellen op peil te houden. Volgens de derde hypothese zouden de spierstamcellen steeds meer het vermogen verliezen in de ‘slaapstand’ te gaan.
Inderdaad bleek het percentage ‘slapende’ spierstamcellen bij jongeren groter dan bij de 80-jarigen (12% tegen 3 tot 5%). Ook bleek het DNA van de spierstamcellen van ouderen meer epigenetische merktekens te hebben dan van jongeren, af te lezen aan het voorkomen van methylgroepen op het DNA. Die relatief grote hoeveelheid methyl-groepen leidt tot het afremmen van de activiteit van, onder meer, het gen Sprouty1, dat juist van belang is voor de ‘slaapstand’. “Daardoor raken we door onze reserves aan spierstamcellen heen”, zegt onderzoekster Stéphanie Duguez.
De onderzoekers demethyleerden het DNA van de spierstamcellen van ouderen en zie het aantal slapende stamcellen nam toe. Om er zeker van te zijn dat het om Sprouty1 gaat demethyleerden de onderzoekers het oude DNA, maar blokkeerden tegelijkertijd het Sprouty1-gen, met als resultaat dat het aantal slapende stamcellen niet groeide. Ook bij de stamcellen van de 20-jarigen blokkeerden de onderzoekers het gen en zie het percentage slapende nam af tot 3% (tegen 12% normaal). De onderzoekers zien in het resultaat van hun onderzoek mogelijkheden de veroudering van spieren tegen te gaan. Duguez: “We zouden moleculen moeten ontwikkelen die de methylering van het Sprouty1-gen voorkomen.” Voorlopig gaan de onderzoekers eerst nog uitzoeken waarom die methylering van het gen met de jaren toeneemt. Wordt vervolgd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.