Onbevruchte ontvangenis van zebrahaai

Zebrahaai baart onbevrucht drie nakomelingen

Een zebrahaai (afb: Wiki Commons)

Ongeslachtelijke voortplanting komt niet voor bij hogere diersoorten, dacht je. Fout. In een aquarium in Australië heeft een ongehuwde moeder, een zebrahaai, het leven geschonken aan drie nakomelingen. Als de Australiërs niet wat over het hoofd gezien hebben dan is hier sprake van onbevruchte ontvangenis. Dit verschijnsel, maagdelijke voortplanting of ook parthenogenese genoemd, was al eerder bij deze soort waargenomen, maar nooit nadat de moederhaai eerder nageslacht had gehad  door geslachtelijke voortplanting.

Leonie, zo is de zebrahaai  (Stegostoma fasciatum) genoemd, woonde vanaf 1999 met haar ‘echtgenoot’ in een aquarium in Townsville. Zebrahaaien zijn leggen eieren. Ze zijn geslachtsrijp op hun zevende en worden, in gevangenschap, zo’n 35 jaar.
Maagdelijke voortplanting is bij sommige gewervelde dieren niet uitzonderlijk. Die komt voor bij, bijvoorbeeld, haaien, slangen en komodovaranen. Vrijwel altijd gaat het dan om vrouwtjes die nooit eerder op de ‘normale’ manier kinderen hadden gekregen.

Met haar ‘echtgenoot’ had Leonie al twintig nakomelingen gekregen. In 2012 werden ze gescheiden. Leonie heeft ook geen contact gehad met andere mannetjes sinds de scheiding. Ze kreeg vorig wel drie nakomelingen.

Hypothese

Onderzoekers rond Christine Dudgeon van de universiteit van Queensland in Brisbane (Au) breken zich het hoofd over dit zeldzame verschijnsel. Een eerste hypothese was dat Leonie zaadcellen had bewaard van haar partner, maar genetische tests wezen uit dat de drie ‘kinderen’ alleen het DNA van hun moeder hadden.

Het schijnt ooit wel eens eerder voorgekomen te zijn bij een boa constrictor. Volgens Dudgeon is het best mogelijk dat maagdelijke voortplanting na eerder via geslachtelijk voortplanting al kroos te hebben gehad vaker voorkomt, maar dat het alleen onvoldoende is bestudeerd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.