“Mensen herinneren zich hun eerste taal”

Koreaanse zuigelingHet bleek dat Nederlandssprekende Koreanen, die ooit als klein kind geadopteerd waren, sneller het Koreaans oppikten dan de wetenschappers hadden verwacht. Onderzoekers rond Jiyoun Choi van de Hanyang-universiteit in Seoel gaan er van uit dat mensen zich hun geboortetaal ‘herinneren’ – zelfs als ze die maar een paar maanden hebben gehoord – en daar baat bij hebben als ze die later willen leren.

Volgens de onderzoekers bouwen ook zuigelingen in de eerste maanden van hun leven al kennis over de taal van hun omgeving op. Ouders zouden daarom ook in de eerste maanden zoveel mogelijk met hun nieuwgeborenen moeten praten, stellen ze.
De door Nederlanders geadopteerde Koreanen hadden voordeel van hun prille talige ervaring bij het leren uitspreken van Koreaanse medeklinkers tientallen jaren later. “Dit toont aan dat al heel vroeg nuttige taalkennis wordt vastgelegd, die naar boven kan worden gehaald door het opnieuw leren van die taal”, zegt Choi.
De proefpersonen, allen zo rond de 30 die als baby waren geadopteerd, werd gevraagd Koreaanse medeklinkers uit te spreken (na een korte inleiding). Die zouden zich sterk van de Nederlandse onderscheiden. Hun prestaties werden door Koreaanse moedertaalsprekers vergeleken met proefpersonen die nooit aan het Koreaans waren blootgesteld.

Verschil

Voor de korte cursus deden beide groepen het even goed (of slecht). Daarna wonnen de geboortige Koreanen het. Er was geen verschil tussen kinderen die werden geadopteerd toen ze nog geen zes maanden waren en die pas na 17 maanden naar Nederland vertrokken, als ze al hadden leren praten. Dat wijst er op dat dat ’taalrestant’ niet afhankelijk is van de hoeveelheid ervaring met die taal.
Ochi: “Het aanleerproces van een taal begint al zeer vroeg. Nuttige taalkennis wordt al in de eerste maanden vastgelegd, zo suggereert dit onderzoek. Praat zoveel mogelijk met je kind, want ze absorberen en verteren wat je zegt.”
Het leerproces zou zelfs al in de baarmoeder beginnen. Als kinderen worden geboren, herkennen ze de stem van hun moeder. Dat was al langer bekend, niet dat de vroege taalverwerving een abstract proces is.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.