Langer gezoogd kind zou intelligenter worden

Zuigeling (3-6 maanden) aan de borstvoedingHoe langer zuigelingen moedermelk krijgen hoe slimmer ze later zullen zijn, zo hebben Braziliaanse onderzoekers gedestilleerd uit een onderzoek onder 3500 proefpersonen. De uitkomst zou onafhankelijk zijn van de sociale status van de ouders. Overigens hebben we het dan over een verbetering van de iq-score met hooguit een paar punten. Het verschil in materiële status tussen flessenkinderen en zuigelingen is indrukwekkender.

Het is bekend dat moedermelk baby’s beschermt tegen ziektes, allergieën en, waarschijnlijk, ook overgewicht. Zogen is gezond, dat was al lang bekend, maar naar nu lijkt te zijn aangetoond is moedermelk ook bevorderlijk voor de iq en zelfs het maatschappelijk succes op latere leeftijd. Bernardo Lessa Horta van de universiteit van Pelotas en medeonderzoekers hadden de zooggegevens van 6000 kinderen die in 1982 in Pelotas zijn geboren. Ze deelden die proefpersonen in naar zoogtijd in vijf groepen: een maand, een tot drie maanden, drie tot zes maanden, zes tot twaalf maanden, meer dan een jaar. Ook ‘bijvoer’ met thee of water werd genoteerd. Na 30 jaar werden bijna 3500 van de oorspronkelijke 6000 proefpersonen (de rest zal toch niet zijn overleden?) onderworpen aan een intelligentietest. Het bleek dat hoe langer de proefpersonen als baby gezoogd waren, hoe hoger hun iq was. Drie maanden gaf een extra van 0,7 punt, een jaar 4 punten. ‘Bijvoeren’ halveerde het effect. Ook de sociale status werd bekeken. Ook hier sneden de gezoogde kinderen beter of dan de met de fles grootgebrachte stadsgenoten: zoogbaby’s hadden gemiddeld een jaar meer schoolopleiding en verdienden zo’n 100 euro meer per maand (in Brazilië ligt een gemiddeld maandinkomen op 300 euro). Erg indrukwekkend zijn de iq-cijfers overigens niet. Die paar punten zouden makkelijk in de ruis kunnen verdwijnen.

Het lijkt er op dat de hoeveelheid moedermelk die een zuigeling tot zich heeft genomen een rol speelt bij het, geringe, effect op intelligentie en op het inkomen. Moedermelk bevat een hoog gehalte aan lange essentiële vetzuren die voor de ontwikkeling van de hersens belangrijk zijn. Of dat ook de (wat) betere prestaties van de hersens verklaart is niet bekend. Het effect van de moedermelk zou onafhankelijk zijn van de sociale status van de ouders.
De onderzoekers namen tien factoren mee die de intelligentie beïnvloeden, zoals leeftijd van de moeder, gezinsinkomen, opleiding van de ouders enzovoorts en berekenden de effecten. Volgens de Duitse onderzoeker Frank Reister van de universiteit van Ulm, die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen, lijkt het er inderdaad op dat moedermelk de intelligentie bevordert. “Het onderzoek zit goed in elkaar. Alle gegevens werden verzameld op het moment dat die speelden en niet jaren later. Daardoor zijn ze betrouwbaar.” Eerdere studies hadden gezinsinkomen en scholingsgraad buiten beschouwing gelaten, waardoor ze veel kritiek kregen. Overigens werd in 2008 bij een Canadees onderzoek al eenzelfde effect geconstateerd. Hier werd de iq-test echter al op de basisschool afgenomen. Reister: “Beide onderzoeken steunen de stelling dat zogen met een hoger iq kan worden geassocieerd. Het interessante van het Braziliaanse onderzoek is dat moedermelk ook geassocieerd kan worden met een betere maatschappelijke positie.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.