“Vitamine B3 kwam uit de ruimte”

Meteoriet Tagish-meer (Can.)

De meteoriet uit het Tagish-meer in Canada.

Hoe leven ontstaan is op aarde is nog steeds een onderwerp van veel speculatie. Een van de theorieën is dat het leven uit de ruimte zou zijn gekomen, maar dat is het verschuiven van het probleem (want hoe is het daar ontstaan?). Er is vast wel het een en ander uit de ruimte gekomen. Vitamine B3, bijvoorbeeld. Tenminste dat beweren onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dat zou dan weer voeding geven aan de theorie dat het ontstaan van leven op aarde in ieder geval is geholpen door wat er van buiten is komen aanvliegen in de vorm van met organische moleculen beladen meteorieten.

“Het is altijd lastig een verband te leggen tussen het ontstaan van leven en meteorieten. Zo heeft eerder onderzoek aannemelijk gemaakt dat vitamine B3 ook op aarde zou kunnen ontstaan, maar het is mogelijk dat een extra bron daarbij behulpzaam kan zijn geweest”, zegt Karen Smith van de staatsuniversiteit van Pennsylvania. “Vitamine B3, ook nicotinezuur genoemd, is en voorloper NAD, nicotinamideadeninedinucleotide, een molecuul dat essentieel is voor de stofwisseling en waarschijnlijk al heel erg oud is.”
Het is niet voor het eerst dat vitamine B3 in een meteoriet is gevonden. In 2001 vond Sandra Pizzarello van de staatsuniversiteit van Arizona de vitamine en verwante verbindingen in een meteoriet uit het Tagish-meer in Canada. Smith en haar medewerkers analyseerden de samenstelling van acht verschillende koolstofrijke meteorieten en vond vitamine B3 in zeer lage concentraties. Ze vonden ook die verwante pyridinecarbonzuren. “We vonden minder vitamine B3 en de verwante carbonzuren in meteorieten die afkomstig waren van hemellichamen met vloeibaar water, alsof die moleculen vernietigs worden door lang contact met water”, zegt Smith. Volgens de onderzoekster is de vorming van vitamine B3 en de carbonzuren mogelijk in ijskorrels.
Er zijn theorieën dat het zonnestelsel is ontstaan toen een dicht wolk van gas, stof en ijs ‘samensmolt’ onder invloed van de zwaartekracht. De ruimte is vol van straling van sterren en van gewelddadige gebeurtenissen zoals ontploffende sterren en de zogenaamde zwarte gaten. Die straling en dat geweld zou tot chemische reacties kunnen leiden met als toevallig product vitamine B3, is de simplistische verklaring. Er is wel een klein voorbehoud bij al dat gespeur. Meteorieten komen uit de ruimte en landen op aarde, maar worden zelden onmiddellijk na de inslag gevonden. Daardoor zouden ze ‘besmet’ kunnen raken door aardse ‘verontreinigingen’. Volgens de onderzoekers kan dat met vitamine B3 en de pyridinecarbonzuren niet het geval zijn.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.