Paddestoelen als antidepressiva (?)

Paddestoelen tegen depressie

Het bewuste paddestoeltje (Psilocybe.mexicana) (afb: Wiki Commons)

Laten we vooropstellen dat het om een erg kleine groepje proefpersonen gaat (twaalf), maar het lijkt er op dat een bestanddeel van sommige paddestoelen (psilocybine) enigszins helpt tegen depressies. De onderzoekers waarschuwen maar meteen niet te gaan experimenteren met paddestoelen. Ze hopen met dit bescheiden resultaat om meer fondsen te krijgen voor grootschaliger onderzoek. Sinds de experimenten met psychedelische middelen in de jaren 50/60 zijn die in ongenade geraakt en dat vinden de onderzoekers jammer.

Psilocybine is een hallucinogene stof, die voor het eerst werd verkregen uit een Mexicaanse paddestoelen (Psilocybe mexicana). De bescheiden proef, die jaren in beslag heeft genomen en relatief veel geld heeft gekost vanwege wettelijke regels (het staat hoog op de narcoticalijst), heeft aannemelijk gemaakt dat twee porties van het roesmiddel genoeg zijn om de depressies bij alle twaalf proefpersonen te laten verdwijnen voor tenminste drie weken. Bij vijf proefpersonen was ook na drie maanden geen depressie meer opgetreden.
De opzet van de proef (weinig proefpersonen en geen controlegroep) maakt dat het resultaat geen hard bewijs is. De onderzoekers van het Imperial College in Londen hopen dat het resultaat de Britse medische onderzoeksraad overhaalt nogmaals de portemonnee te trekken, maar dan voor een volwaardig onderzoek. Overigens moet dan nog wel bedacht worden wat de placebo voor de controlegroep kan zijn. Met een niet hallucinogene placebo weet de proefpersoon onmiddellijk of ie het echte of de namaak heeft gekregen.
De onderzoekers waarschuwen om niet op eigen houtje te gaan experimenteren. “Psychedelia hebben mogelijk psychologische effecten en kunnen alleen goed onderzocht worden als de juiste voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, zoals een zorgvuldige selectie en professionele ondersteuning”, zegt onderzoeker Robin Carhart-Harris. “Ik zou mensen niet aanraden hun eigen depressies te behandelen met hun eigen magische paddestoelen. Dat kan gevaarlijk zijn.” Volgens medeonderzoeker David Nutt is het nuttig om verboden roesmiddelen op hun therapeutische waarde te onderzoeken. “Onderzoekers moeten nieuwe behandelingswijzen zien te vinden tegen depressie nu de farmaceutische industrie zich daar uit terugtrekt. Ons onderzoek toont aan dat psilocynine vlug en veilig werkt bij een goede voorzorg en waarde heeft voor patiënten.”
Alle patiënten waren zwaar depressief en hadden geen baat gehad bij tenminste twee standaard-antidepressiva. Ze kregen een lichte dosis van het roesmiddel om te voorkomen dat er dingen mis zouden gaan (hetgeen ook niet gebeurde). Een week later kregen ze een hogere dosis.

Volgens Nutt zijn er nog wel wat belangrijke horden te nemen, maar het moeilijkste was het spul te pakken te krijgen. Dat duurde 30 maanden en het moest in speciale capsules verpakt worden. Nutt: “Dat kostte ons 1500 pond (een kleine € 2000; as) per persoon, terwijl in een normale wereld dat misschien 30 pond was geweest.”

Bron: https://www.theguardian.com/science/2016/may/17/magic-mushrooms-lift-severe-depression-in-clinical-trial

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.