Portugal dik vier dagen elektrisch duurzaam

Portugal vier dagen elektra voor "niks'

Portugal heeft sedert 2013 stevig geïnvesteerd in hernieuwbare energie (afb: the Guardian)

Vanaf zaterdagochtend (7 mei) om kwart voor zeven tot woensdag 11 mei kwart voor zes ’s middags, kwam alle elektriciteit in Portugal uit duurzame bronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Dat zou zijn gebleken uit netwerkgegevens. Dat nieuws kwam een paar dagen nadat Duitsland had gemeld dat op pinksterzondag bijna alle elektrische energie afkomstig was van schone energie, waarbij de energieprijzen om sommige tijdstippen zelfs negatief waren (de klanten kregen betaald om te gebruiken).
“We zien dat dergelijke ontwikkelingen zich in Europa verspreiden, verleden jaar met Denemarken en nu in Portugal”, zegt Oliver Joy van Wind Europe. “Het Iberisch schiereiland is een grote bron van duurzame energie, niet alleen voor dat gebied, maar voor heel Europa.” James Watson van SolarPower Europe denkt dat deze situatie met een paar jaar normaal zal zijn: “De energieovergang versnelt en daardoor zullen deze records voortdurend worden gebroken in heel Europa.”
In 2013 haalde Portugal nog de helft van zijn elektriciteit uit fossiele brandstoffen, 27% uit kernenergie,13% van waterkracht, 7,5% uit wind en 3% van uit zonne-energie. Kennelijk hebben de Portugezen in die paar jaar heftig in windenergie gestoken (nu 22% van de elektraproductie) en komt het land uit op 48% duurzaam opgewekte elektriciteit. Tussen 2013 en 2016 heeft Portugal 550 MW aan windvermogen opgesteld. Joy: “Met het juiste beleid kan wind binnen 15 jaar een kwart van de Europese elektriciteitsbehoefte opwekken. In Denemarken was dat het vorig jaar al 42%, Spanje 20%, 13% in Duitsland en 11% in het Verenigd Koninkrijk. Nederland blijft daar ver bij achter (in 2013 nog geen 5% van de elektraproductie). Volgens Watson zouden de onflexibele en vervuilende technieken hun langste tijd gehad hebben.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.