Google pakt ons steeds verder in met ki

Kunstmatige intelligentieGoogle is ooit begonnen en groot geworden als zoekmachine. Je kunt het bijna niet geloven, maar in 2000 had nog bijna niemand van Google gehoord. Nu zet het megabedrijf stevig in op kunstmatige intelligentie (ki) en je moet wel heel sterk of wereldvreemd zijn om te ontsnappen aan de wurgende ki-greep van Google. We zullen door ki worden omgeven (en ingesloten). Zoveel werd duidelijk op de jongste Googlebijeenkomst voor ontwikkelaars.
Als Google-baas Sundar Pichai om 10 uur het ‘startschot’ geeft voor de bijeenkomst is dat het begin van een breed exposé van nieuws. Minutenlang praat Pichai over grote getallen. Het is een kwestie van zelfbevlekking, zich op de eigen schouders rammen van welke grote invloed Google heeft gekregen in nog geen twintig jaar tijd. We hoeven alleen maar de tweemiljard Android-telefoons te noemen die over de hele wereld in gebruik zijn. Android is een door Google ontwikkeld mobiel besturingssysteem.
Hét grote thema was echter de kunstmatige intelligentie. Pichai liet zijn gehoor zien wat daarmee al mogelijk is zoals bij spraak- en beeldherkenning. De Google-baas toonde ook een nieuwe processor die het bedrijf heeft ontwikkeld voor zijn ki-server, de Cloup TPU, met een capaciteit van 180 biljoen flops (zwevendekommabewerkingen per seconde) .

Ki is de rode draad bij Google. Bij zo’n beetje alles wat het bedrijf ‘beetpakt’ is ki betrokken: in de zoekmachine, de toepassingen, de webdiensten. Neem nou de Google-lens. Daarmee kun je beeld te analyseren. Dat begint al te lijken op de fabelachtige manier waarop wij mensen beelden kunnen analyseren. Je kunt er bloemen mee herkennen of tekst op borden. Ook de digitale ouwehoer Google Assistent maakt gebruik van Google Lens, net zoals in fototoepassingen van Google.

Google-bril

De Google-bril lijkt een vroegtijdige dood gestorven, maar Google zit niet bij de pakken neer. Er komt nu een schijnwerkelijkheidsbril (virtuele werkelijkheid, noemen ze dat ook wel), die op zichzelf functioneert. Google is daar zeker niet de enige in. Wat je nu toch met die schijnwerkelijkheid moet vraag ik me steeds af. Is er al niet genoeg nepnieuws of zeg ik nou heel domme dingen?

Er komt een O-versie van Android. In feite gaat het om een afgeslankte versie met afgeslankte toepassingen geschikt voor, heb ik begrepen, ook minder prijzige telefoons. Die telefoons kunnen met veel minder opslag en capaciteit toe. Alle nieuwe Android-telefoons zullen automatisch de O-versie met G-apps krijgen. Het lijkt het doel van Google daarmee de hele wereld van het Android-systeem, en dus Google, te voorzien.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.