Zweden maken het mogelijk brein met bits te laten communiceren

Elektronica met 'hersens'

Elektronica met ‘hersens’

Steeds vaker hoor je wetenschappers praten over een ‘verbond’ tussen elektronica en de hersens. Elektronica zou verloren gegane functies kunnen overnemen of de bestaande functies verbeteren en/of vergroten, een beetje die gedachte moet daar achter zitten. Nu schijnen onderzoekers van de universiteit van Lund een manier ontwikkeld te hebben om de gegevens van miljoenen hersencellen direct op te slaan en die signalen om te zetten in een code waar de computer mee uit de voeten kan, zodat die daar vrijwel onmiddellijk op kan reageren. We hebben het dan overigens nog maar over een klein stukje van onze hersens. Ons brein wordt geschat bijna 90 miljard cellen groot te zijn..
De onderzoekers gebruikten gesimuleerde opnames van hersensignalen om te kijken of hun methode werkte. Het bleek dat ze tegelijkertijd de informatie van meer dan een miljoen hersencellen konden verzamelen, de informatie analyseren en binnen milliseconden konden reageren. “Met deze methode kunnen we beter gebruik maken van de gegevens die we verzamelen met de hier in het neuronanocentrum ontwikkelde elektroden”, zegt onderzoeker Jens Schouenborg.

“Het registreren van de celsignalen direct in een bitcode verhoogt de opslagcapaicteit aanzienlijk”, zegt de hoogleraar, “maar de grootste winst zit ‘m er in dat die informatie op een manier kan worden opgeslagen dat die onmiddellijk beschikbaar komt voor de processor.” Wil je zinvol communiceren met de hersens, bijvoorbeeld voor de aansturing van een robotarm, dan is dat natuurlijk een eerste vereiste.

Microfoons

Medeonderzoeker legt uit wat het verschil is tussen de Lundse methode en andere om celactiviteiten te analyseren, bijvoorbeeld via een EEG. “Als je wilt horen wat in een naastgelegen ruimte met tien mensen gezegd wordt door je oor tegen de deur te leggen, dan heb je een probleem. Dan hoor je alleen gemurmel. Als je iedereen een microfoon geeft dan heb je kana het gesprek te verstaan. Als je nu naar eenmiljoen mensen luistert, daar patronen in vindt en direct reageert dan heb je wat onze methode mogelijk maakt.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.