Geëtst glasplaatje dient als ‘natuurlijke’ omgeving kankercellen

Geëtst glasplaatje 'natuurlijke' omgeving kankercellen

De tumortjes op de bewerkte glasplaat (het microplatform) (afb: univ. van Hokkaido)

Onderzoekers van de universiteit van Hokkaido hebben een, wat ze noemen, microplatform ontwikkeld waarin kankercellen zich ‘natuurlijk’ zouden gedragen. Onderzoek aan kanker wordt, onder meer, geremd, doordat moeilijke te achterhalen is hoe kankercellen zich in hun natuurlijke omgeving gedragen. Bij wijze van proef bestudeerden de onderzoekers op het microplatform het gedrag van alvleesklierkankercellen.
“Kankeronderzoek wordt meestal uitgevoerd in celkweken, waarin cellen zich niet noodzakelijkerwijs natuurlijk gedragen, of in stukjes weefsel waar je moeilijk in kunt kijken”, zegt onderzoekster Yukiko Miyatake. Ze besloot een omgeving te creëren waarin kankercellen zich natuurlijk zouden gedragen.
Dat microplatform bestaat uit een plaatje gecoat glas waarin eilandjes zijn geëtst van zo’n 30 µm (0,03 mm). Daar is precies ruimte voor twee gezonde cellen. Samen met alvleesklierkankercellen (of andere typen kankercellen) bleken de cellen na een incubatie van een nacht zich georganiseerd te hebben in microtumoren, die zich gedroegen alsof ze een organisme waren. Die tumoren vormden zich doordat vier of meer cellen op zo’n eilandje in elkaar versmolten, de zogeheten entose. Entose was tot nu toe alleen waargenomen bij celafbraak, maar in dit geval bleven de cellen leven. Het proces blijkt ook omkeerbaar te zijn.

Goedkoop

Toen de onderzoekers de tumoren behandelden met het veel gebruikte kankermedicijn nocodazol, vielen de tumortjes uit elkaar en de (nu) losse cellen overleefden. De onderzoekers zagen dat die cellen vervolgens op ‘jacht’ gingen naar dode cellen en die ‘verorberden’, terwijl ze stoffen afscheidden die merkers zijn voor dode cellen. Die stoffen kwamen op de membranen van de kankercellen terecht, waardoor ze, waarschijnlijk, ongemoeid worden gelaten door het afweersysteem.

Miyataka: “Ik hoop hiermee een simpel en goedkoop middel te hebben gevonden dat brede toepassing zal vinden. Onze ontdekkingen bij die eerste waarnemingen zijn fysiologisch en pathologisch van betekenis en dit systeem zou vele nieuwe inzichten in het bestrijden van kanker kunnen opleveren.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.