Antibiotica er uit gewerkt

Chinese varkenstalAntibiotica, bacteriebestrijdende middelen, lijken te zijn uitgewerkt. Chinese onderzoekers ontdekten dat de groep antibiotica waar bacteriën nog niet resistent tegen waren, de polymyxines, nu ook al stuiten op bacteriën die geen last hebben van deze stoffen. In 2012 stelde de wereldgezondheisorganisatie nog dat colistine  zeer belangrijk is voor de mens. In China werd (wordt?) het antibioticum echter op grote schaal gebruikt voor het vetmesten van varkens en kippen. De onderzoekers ontdekten dat slechts één gen (mcr1) verantwoordelijk is voor die resistentie en dat dat gen makkelijk ‘overspringt’ van bacterie op bacterie.
De onderzoekers rond  Yi-Yun Liu van de Zuid-Chinese landbouwuniversiteit in Guangzhou ontdekten ook dat dat ‘resistentiegen’ mcr1 wijd verspreid is bij bacteriën in Zuid-China: 15% van de bacteriën die gevonden werden in vleesmonsters had het gen terwijl het bij eenvijfde van de geanalyseerde dieren die routinematig werden getest van 2011 tot en met  2014 resistente bacteriën werden gevonden. Mcr1 werd zelfs al bij infecties bij mensen aangetoond. Van de bekeken 1322 monsters (bloed, urine e.a.) bleken 16 monsters mcr1 te bevatten.
Omdat het gen makkelijk ‘geadopteerd’ kan worden door andere bacteriën zou de situatie kunnen ontstaan dat bacteriën niet langer meer door antobiotica zijn te bestrijden. Antibioticaresistentie zou nu al wereldwijd vele tienduizenden, wellicht honderduizenden slachtoffers eisen, die bij gebrek aan werkzame antibiotica overlijden aan bacteriële infecties. Al eerder is colistine-resistentie waargenomen, maar de mutaties die daarvoor bij bacteriën zorgden was niet ‘overdraagbaar’ zoals het mcr1-gen. Het verbieden of op zijn minst beperken van het gebruik van colistine bij vee zou al een stap in de goede richting zijn, maar de vraag is of dat helpt. Het gen verdwijnt niet als de bacteriën niet meer met colistine in aanraking komen. Al vaak is gewaarschuwd dat er veel te makkelijk gebruik gemaakt wordt van antibiotica, bij vee en ook bij mensen. Dat heeft er al toe geleid dat veel antibiotica niet meer (goed) bruikbaar zijn. Er wordt gezocht naar nieuwe bacteriebestrijdende methoden en middelen, maar afgewacht moet worden hoe succesvol die zoektocht is.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.